Пандемията от ковид-19 увеличи още повече рисковете от обездвижване и нездравословен начин на живот, което увеличава и вероятността от развитие на разширени вени.

 

Разширените вени са не само козметичен проблем, защото могат да причинят болка, сърбеж и дискомфорт. За тяхната превенция помага промяната в начина на живот, в комбинация с някои домашни средства.


 

 

Физическа активност

 

Физическата активност е първата стъпка за превенция и лечение на разширените вени. Колкото повече се движите, толкова по-добре циркулира кръвта. Плуване, ходене, колоездене, йога и упражненията за разтягане са полезни, защото раздвижват кръвта и мускулите на прасеца без опасност от физическо нараняване. Упражненията с умерено натоварване могат да помогнат при високо кръвно налягане, един от рисковите фактори за образуване на разширени вени.

 

 

Промени в начина на хранене

 

Някои храни могат да подсилят здравето на вените. Такива са например храните с фибри, които подпомагат работата на стомашно-чревния тракт. Физическите усилия при запек могат да създадат силно вътрешнокоремно налягане, което може да влоши увредените венозни клапи. Високо съдържание на фибри имат пълнозърнестите храни, пшеницата, овесът, ядките, лененото семе, грах, боб, смокини, сливи, авокадо, домати, броколи, моркови, карфиол, лук, сладки картофи.

 

Освен това дефицитът на калий може да причини задържане на вода. Това създава допълнителен натиск върху венозните клапи. Храни с високо съдържание на калий, които да добавите към Вашата диета, включват кисело мляко, бадеми, шам-фъстък, сьомга, риба тон, пиле, бял боб, леща, фурми, портокали, тиква, картофи, листни зеленчуци, цвекло.

 

Флавоноидите са съединения, които могат да облекчат сърдечносъдови проблеми. Те могат да помогнат за подобряване на кръвообращението, намаляване на артериалното кръвно налягане и отпускане на кръвоносните съдове. Храните с високо съдържание на биофлавоноиди са лукът, чесънът, камби, спанак, броколи, какао, грозде, цитрусови плодове, боровинки, ягоди череши и

ябълки.

 

 

Билки

 

Проучванията, макар и ограничени като обхват, показват, че рутинът в някои билки, готу-колата и екстрактът от гроздови семки могат да имат благоприятен ефект при разширени вени.

 

Рутинът (витамин Р) е биофлавоноид, който се съдържа в цитрусовите плодове, елда, ябълките, жълтият кантарион и гинко билобата. Рутинът има антиоксидантно, противовъзпалително и антидиабетно действие. Той може да укрепи слабите кръвоносни съдове и капиляри, които често са предшественик на разширени вени. Рутинът се използва за лечение на разширени вени, както и при подуване на прасците и глезените.

 

Предклинични изследвания сочат, че азиатската билка готу кола (Centella asiatica) е ефективна за укрепване на отслабените вени. Това помага за лечение на венозната недостатъчност. Тя се предлага под формата на таблетки, капсули или течен екстракт. Може да се прилага и локално като мехлем. Тази билка обаче може да взаимодейства с други лекарства или билки и затова са необходими повече проучвания за безопасността й.

 

Гроздовите листа и сок се използват в алтернативната медицина от векове. Проучванията сочат, че екстрактът от гроздови семки може да помогне при венозна недостатъчност и подуване на вените. Необходими са обаче повече изследвания, защото екстрактът от гроздови семки може да взаимодейства с разредители на кръвта и да увеличи риска от кървене.

 

Източници:

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-varicose-veins

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/manage/ptc-20178147

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD003229.pub3/epdf/standard

https://www.drrathresearch.org/images/attachments/education/Phytobiology/Rutin_2015.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3116297/?report=reader

https://nccih.nih.gov/health/grapeseed/ataglance.htm