Мъртвата кожа от напуканите пети може да се премахне с едно от най-популярните средства – пемзата. Необходима е предварително накисване на краката в топла вода, за да омекне мъртвата кожа. След това натъркването с пемзата става лесно и бързо. Накрая е нужно нанасяне на хидратиращ и омекотяващ крем.

 

За преборване със сухите пети, може да се използва и мед. Той съдържа витамин С и В, които овлажняват сухата кожа и я правят мека. Медът е естествен продукт, подходящ за хидратиране на кожата. Той има антимикробни и антибактериални свойства и освен че овлажнява петите, задържа влагата в кожата. Медът също може да помогне за бързото заздравяване на рани. 


 

Кокосовото масло е друго естествено средство за напукани стъпала, тъй като освен че овлажнява кожата, ѝ осигурява и противогъбични и антибактериални свойства. Към него може да се добави и парафинов восък, който не само ще премахне твърдата кожа, но и ще заключи влагата в нея. Комбинацията от двете съставки може да се направи във вид на паста, с която да се намазват пукнатините на краката за премахване на несъвършенствата.

 

Млякото е изключително полезно за хидратиране на кожата, тъй като предотвратява загубата на влага. То съдържа млечна и алфа-хидрокси киселина и витамин А, които помагат за поддържането на здрава кожа. Накисването на краката в мляко, придава на кожата мекота и здравина и ѝ осигурява хранителни вещества, заздравяващи клетките на кожата на петите. 

 

Английската сол също е чудесно средство за премахване на мъртвата кожа от краката. Тя успешно отстранява токсините от кожата, като същевременно насърчава циркулацията. Английската сол съдържа основно магнезий и сулфат, които се абсорбират лесно от кожата. Магнезият е изключително важен минерал, намаляващ възпаленията, а сулфатът премахва токсините.

 

Напукването на краката може да е в резултат от суха кожа, затлъстяване, екзема, псориазис, загрубяване на кожата, студеното време и дехидратиращи продукти.