Проблемът с врасналите косми създава особен дискомфорт, независимо в коя зона на тялото се появи. А противно на общоприетата представа, врасване на косъм може да се наблюдава във всяка окосмена част на кожата, независимо дали тя се бръсне, или, защото насочване растежа на косъма навътре към кожата може да започне и без той да се е появил над нея.

 

Подкожният косъм може лесно да се разпознае с появата на зачервяване и възпаление, съпроводени с подуване на кожата и задържане на себум.


 

Най-често жертва на подкожните косми е кожата на лицето при мъжете, защото тя се бръсне най-редовно и косъмчетата лесно се обръщат към кожата. От подкожни косми не са предпазени и жените, особено в зоните на тялото си, които те редовно бръснат или епилират. И при двата пола може да се разчита на няколко изпитани техники за превенция на подкожно врасналите косми.

 

Бръснете кожата правилно
Бръсненето буквално заостря върха на косъма и му позволява много лесно да се врасне наобратно под кожата. Превенцията на този феномен изисква няколко много лесни стъпки – затопляне на кожата преди бръснене, нанасяне на обилно овлажняваща пяна или гел и движение на ножчетата само по посока на растежа на косъма.

 

Ползвайте качествени овлажнители
Редовното хидратиране на кожата, не само след бръснене, намалява риска от обратно врасване на космите. Обилното овлажняване помага на кожата да поддържа хидро-липидната си мантия и еластичността си, което е важно за насочване растежа на върха на косъма в посока навън от фоликулата.

 

Редовно ексфолирайте кожата си
Натрупването на неотстранени епидермални клетки запушва порите, през които расте косъма, и възпрепятства прорасването му над кожата. Редовното ексфолиране премахва мъртвите епидермални клетки и значително намалява риска от подкожни косми. То е препоръчително за цялото тяло, а не само за зоните от кожата, където подкожни косми се появяват най-често.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Избягвайте тесните дрехи, особено бельото
Силно прилепващите дрехи задържат растежа на косъма и лесно може да го обърнат върха му към кожата и той да прорасне в нея. Рискът нараства още повече след бръснене. Допълнителен риск идва от факта, че стегнатите дрехи задържат влагата и повишават риска от възпаление на кожата при врасване на косъм.

 

За съжаление, единственото средство за премахване на подкожен косъм е изскубването му – една не много приятна процедура. Прилагането на посочените по-горе мерки гарантира, че тя ще се налага много рядко, дори в зони, които се обезкосмяват редовно.