Прекомерното изпотяване, наречено хиперхидроза, може да причини неприятни усещания за човека и хората около него. За да се премахне неприятната миризма от изпотяването, най-често се използват дезодоранти. Те обаче, освен че са с краткотрайно действие, съдържат алуминий и други химични елементи, които вредят на кожата. Има няколко естествени начина, с които може да се регулира миризма от потното тяло.


Душ с естествен антибактериален сапун

Когато бактериите от кожата се смесят с потта, се произвежда тази неприятна миризма. За да се премахне напълно тя, трябва да се атакува източника ѝ, а именно – бактериите. Съветва се това да се осъществи с антибактериален сапун, който за предпочитане е да бъде естествен. Повечето от сапуните съдържат вредни химикали като триклозан, които навлизат дълбоко в кожата и причиняват раздразнения. Вместо това може да се използват такива, които съдържат масло от чаено дърво, риган, мента и евкалипт.


 

Компрес с ябълков оцет

Ябълковият оцет притежава антисептични свойства, които убиват бактериите и балансират нивото на pH на кожата. С помощта на компрес от оцета, може да се измият засегнатите области на пот и тези, които са най-уязвими на миризма. Необходимо е след това изплакване с хладка вода. Процедурата може да се повтаря всекидневно.

 

Храненето също оказва влияние

Диетата влияе на изпотяването и съответно на отделяната пот. Трябва да се следва здравословна и балансирана диета, богата на хранителни вещества като витамини, протеини, пълнозърнести храни, цинк и минимум 2 литра вода дневно. Препоръчва се да се ядат плодове и зеленчуци, кисело мляко и прием на билки, но не бива да се прекалява с пикантните храни, чесъна, лука, твърде много червено месо, преработените храни, кофеина и алкохола. Те могат да проникнат през порите и да причинят миризма на тялото.

 

Препоръчва се и носенето на дрехи, изработени от естествени влакна като памук, който не задържа потта и миризмата в тялото. Специалисти съветват също, ако има наличие на прекомерно изпотяване, да се направи консулт с лекар, за да се установят причините и да се осигури подходящото лечение.