Лабиалният херпес се причинява от вируса херпес симплекс тип 1. Той причинява болезнени рани по устните, венците и езика. С някои природни продукти той може да се заличи бързо и да се намали възпалението.


1. Етерични масла

Етеричните масла като масло от чаено дърво и масло от карамфил са ефективни за успокояване и облекчаване на оплакванията от херпеса, намалява се чувството на сърбеж. Хората, които имат по-чувствителна кожа, може да смесят тези етерични масла с масло от жожоба и кокосово масло. Маслото от риган също помага при херпес, тъй като има антивирусни, аналгетични и противовъзпалителни свойства.


 

2. Витамин Е и цинк

Херпесът на устните може ефективно да бъде заличен чрез витамин Е. Прилагането му осигурява облекчаване на болката. Цинкът пък помага както за бързото преминаване на инфекцията, така и за бързото излекуване на раничките.

 

3. Прием на лизин

Лизинът е аминокиселина, която играе важна роля в лечението на херпеса. Той може да се намали чрез увеличаване консумацията на лизин в диетата. Сред храните, които са добър източник на лизин, са: кайсиите, броколите, ябълките, крушите, смокините, киселото мляко, рибата и други.

 

4. Нанасяне на сода за хляб

Чрез разтваряне на сода бикарбонат във вода, херпесът на устните може да бъде бързо заличен. Содата притежава способността да изсушава повърхността на кожата, като същевременно да я успокоява. Поставянето на памучен тампон, напоен в содена вода, поне 3-4 пъти на ден, помага за бързото преминаване на оралния херпес. 

 

5. Гел от алое вера

Алое вера притежава повече от 70 активни компонента, които оказват положително влияние върху кожата. Прилагането на този гел намалява възпалението, успокоява и овлажнява кожата, тъй като притежава антисептични и антивирусни ефект, които ускоряват процеса на оздравяване.

 

Според докладите на Световната здравна организация около 67% от хората под 50-годишна възраст страдат от херпес на устните. Засилвайки имунната система чрез промяна в начина на живот и придържане към здравословна диета, може да се намали вероятността от появата на херпесна инфекция.