Кожата е покрита с повърхностен слой - хидролипиден филм, който има защитно действие, защитава я от агресивното действие на факторите на околната среда и я предпазва от загуба на течности. Когато този филм е здрав и устойчив, кожата запазва своята хидратация, сияйна визия и еластичност. При нарушаване на интегритета на повърхностния слой, изпарението на влагата в кожата се ускорява и се благоприятства натрупването на болестотворни микроорганизми. През студените месеци, освен ниските температури и вятъра, се добавя и действието на още множество агресивни фактори, които увреждат хидролипидния слой.

 

През зимата е важно да прилагаме дневен крем за лице с обогатена формула, която да позволи оптимално подхранване на кожата и предпазване от действието на ниските температури. Не е необходимо да нанасяме крема в големи количества или да го нанасяме по-често. Правилната формула осигурява необходимата грижа дори и в малки количества, но е важно да го загреем между дланите преди нанасяне, тъй като така ще го втечним и ще осигурим по-дълбоко проникване.


 

Балсамите, обогатени с подхранващи масла, са ценен елемент в грижата за кожата през зимата. Тяхната кремообразна текстура е подходяща за суха и много суха кожа, тъй като облекчава дискомфорта и придава мекота. От ключово значение е епидермиса на кожата да получава необходимата хидратация, поради което продуктите, съдържащи алое вера или хиалуронова киселина, са подходящи за ревитализиране на кожата в студените месеци. Освен това, друга ключова съставка от грижата за кожата е серумът. Комбинацията от витамин С и хиалуронова киселина е ценна за стимулиране на хидратацията и сияйността на кожата.

 

При дискомфорт, зачервяване и раздразнение на кожата се препоръчва нанасяне на успокоителна маска - с невен или лайка - или подхранваща маска, която съдържа масло от карите или манго. Това допринася за бързо възстановяване на кожата. Ако зачервяването и дразненето не се успокоят е необходима консултация със специалист, тъй като понякога студеното време обостря състояния като псориазис или екзема.

 

Често през студените месеци предпочитаме да загреем лицето си с топлата вода под душа, но това предизвиква ускорена дехидратация на кожата. Топлата вода нарушава интегритета на фидролипидния филм, а варовикът нарушава естествената хидратация на епидермиса.

 

Референции:

https://www.marieclaire.fr/peau-hiver,1439549.asp