Естествените промени в организма и хормоналния дисбаланс, които настъпват над 50-годишна възраст, предизвикват изменения в структурата и визията на кожата. Тогава все по-трудно се осъществява грижата и подхранването на епидермиса поради значителните промени в хормоналния баланс. Това води до забавяне на възобновяването на клетките и понижено производство на колаген и еластин в кожата. Така тя губи своята здравина, става крехка и изтънена и по нея се наблюдават все повече пигментни петна.

 

Задържането на влагата в тъканите става все по-трудно, което нарушава ефективната хидратация. Важен елемент от грижата за кожата след 50-годишна възраст е използването на хидратиращи и подхранващи козметични продукти. Такава е хиалуроноката киселина, която притежава ценни свойства да задържа влагата в епидермиса. Освен това могат да се добавят и аминокиселини в ежедневната грижа за кожата. Те защитават кожната бариера и предпазват от дехидратация.


 

Важен елемент в избора на козметични продукти е подбирането на обогатени формули. Те осигуряват компенсация на пониженото производство на колаген и еластин. По този начин се предоставя дъблоко подхранване и ревитализиране. За целта са подходящи формулите тип балсам или масло за кожа, които осигуряват защита в рамките на часове. В някои случаи може да се предпочетат сухи масла, които са с по-лека текстура и попиват бързо.

 

Редовното ексфолиране на кожата е от ключово значение. През студените месеци кожата по-трудно елиминира увредените и мъртвите клетки. Ето защо тя губи сияйната си и озарена визия. Ексфолирането благоприятства възстановяването на клетките и е препоръчително да се извършва поне веднъж седмично. То може да се извършва и по кожата на краката и ръцете, а в грижите за лицето винаги трябва да бъде включени шията и деколтето.

 

По време на пременопаузата кожата е по-крехка и чувствителна, ето защо в този период е важно да се използват ексфолианти с мека формула, които не действат агресивно и осигуряват деликатно и пълноценно почистване. Защитата на кожата през студените месеци е от ключово значение за поддържане на еластичността и здравето на епидермиса. Препоръчително е да с използват измивни продукти с нежна формула и подбрани съставки, които поддържат максимално оптималните нива на pH вкожата. Така тя ще се предпазва от дразнене и изсушаване.

 

За поддържане на кожата може да се прилага и мед. Той я подхранва в дълбочина и благоприятства задържането на влага в нея, успокоявва я и подпомага възстановяването ѝ.

 

Референции:

https://www.femmeactuelle.fr/beaute/soins-beaute/comment-bien-nourrir-sa-peau-apres-50-ans-2147498