Акрилни нокти или гел-лакове - идеален начин да се добави още малко изисканост към деликатната женска ръка. Но, също като истинските, трябва да се поддържат добре.

 

На първо място: никога не се изкушавайте да сложите някой от двата продукта, за да прикриете порьозни, увредени от начупване или псориазис нокти. Това само ще влоши състоянието им и може да доведе до загуба на естествения нокът.


 

Второ: преди поставянето им, трябва да си направите кожен тест. Химикалите, използвани за производството им могат да доведат до кожно-алергична реакция около ноктите. Лошото е, че тя не се проявява бързо. Препоръчително е първо да се сложи само един изкуствен нокът, дори и след направен тест. Ако до няколко дни няма нежелани реакции – може да се премине към слагане на останалите и грижата за тях.

NEWS_MORE_BOX

 

Важна е ежедневната проверка на ноктите – ако забележите счупен или разместен нокът трябва да отидете на специалист или, ако имате познанията, да го смените. Имайте предвид, че ако използвате лепило, което не е предназначено специално за изкуствени нокти, рискувате да развиете много болезнена гъбична или бактериална инфекция. Същия висок риск от инфекция съществува и ако поставяте лейкопласт или други лепенки върху изкуствения нокът, независимо дали е заради порязване или друга травма. Ако забележите болезнено подуване, зачервяване или гной – трябва непременно да посетите дерматолог.

 

На всеки две до три седмици трябва да се грижите за цялостния вид на ноктите: истинските ви нокти вече ще са израснали с няколко милиметра и тяхната основа ще отстои от основата на изкуствените. Това освен неестетично е и предпоставка за инфекция.

 

Ако ви се налага да миете чинии, докато сте с изкуствени нокти, задължително носете гумени ръкавици. Детергентите в почистващите препарати могат не само да ги обезцветят, но и да ги разхлабят.

 

Макар да са здрави като продукт, въздържайте се от ползването им като нормални нокти. Дейности като отваряне на алуминиево кенче или късане на тиксо, например могат да ги счупят. В доста голям процент от случаите, когато се отчупва изкуствен нокът, той взима със себе си и парче от подлежащия му естествен. Използвайте предимно върховете на пръстите си.

 

Макар бързо да се привиква с този популярен козметичен артикул, той не бива да се носи повече от 2-3 месеца без почивка. Трябва да позволите на истинските нокти да „дишат“ и да се погрижите за тях, поне една седмица, преди да сложите отново изкуствените.