Как можем да сме сигурни, че косата ни е силна и здрава? Повечето от нас смятат, че липсата на косопад е индикация за здрава коса. Е, оказва се, че това не е така.
 
Загубата на 50 до 100 косъма всеки ден е съвсем нормално нещо и е един от признаците, че косата ни е здрава. Отделно от това, еластичността е сред другите показатели за състоянието на косата. Става дума за това колко се разтяга косъма при дърпане преди да се скъса.
 
Специалистите обясняват, че има няколко теста, които можем да направим в домашни условия и, които ще ни отговорят на въпроса колко здрава всъщност е косата ни. 

1. Дърпане на косъма

Тестовете за здравината на косъма могат да помогнат да оценим доколко пълноценен е цикълът на растеж на косата, както и да се установи има ли наличие на проблемен косопад, обяснява д-р Аджай Гоял, дерматолог и експерт по трансплантация на коса.

Как се прави?

Специалистите обикновено хващат сноп от приблизително 60 до 100 косъма и внимателно го дърпат от основата на косата до връхчетата. Този процес се повтаря в различни области на скалпа.
 
Ако има загуба на повече от 10% от косата в снопа, то вероятно става дума за сериозен косопад. 
NEWS_MORE_BOX
 

2. Разтягане на косъма


Този тест се прави, за да се провери каква е еластичността на косата.

Как се прави?

Отелят се около 10 кичура коса, които трябва да бъдат намокрени обилно с вода. След това, косата се хваща в двата края (основата и връхчетата) и се разтегля леко, но с достатъчно напрежение. Целта е да се установи колко точно косъмът се разтяга и връща ли се обратно. 

Анализ на резултатите

Ако косата е здрава, тя ще се разтегля до 30% от дължината си и след това ще се връща обратно. 
 
Ако обаче не се връща, това е знак, че липсва хидратация. При накъсване на косъма, става дума за липса на протеини.
 
Специалистите подчертават обаче, че тези тестове не са съвсем акуратни, тъй като атмосферните условия и употребата на различни продукти за коса, оказват голямо влияние и правят състоянието на косъма променливо.