Повечето коси са с липса на блясък, когато не са здрави. За да бъде лъскава, косата трябва да е добре подхранена и хидратирана. Грижата за косата не означава непременно, че трябва да се харчат пари за скъпи продукти. Вместо това естествените съставки могат да направят чудеса с нея. Най-хубавата част от тях е, че са лесно достъпни, но и натурални и няма да навредят. 


Повечето масла например успокояват скалпа, подхранват го и овлажняват косата. Чрез масажиране със затоплените етерични масла, се засилва кръвообращението и се заздравя косъмът. Кокосовото масло е една от най-популярните съставки в грижата за косата. То е богато на мастни киселини и има антимикробни свойства, които подхранват косата и заздравяват скалпа. То изглажда косата от корена до върха, тъй като снабдява косъма с протеини и влага и образува защитна бариера около него.


Рициновото масло също се използва за придаване на блясък на косата. То стимулира растежа на косата, сгъстява я и я прави копринено мека. Маслото запечатва влагата в косата, като ѝ придава блясък и лъскавина. Високото съдържание на протеин в него запълва повредените участъци от косата, като я прави гладка.Етеричното масло от лавандула също се използва за придаване на блясък и мекота на косата. Освен че има приятен аромат, маслото подхранва косата и премахва пърхота поради антибактериалните си свойства.


За фиксиране на увредена коса, се използват и бананите. Те са богати на витамини А, В, С и Е, които добавят блясък на косата и я правят по-мека и по-управляема. Към тях може да се добави дори бадемово масло или кокосово масло за допълнително кондициониране.


Не на последно място по важност е и авокадото, което е богато на витамини и мазнини, които подхранват косата и я правят блестяща и мека. Авокадото може да се нанася по цялата дължина на косата, за да я възстанови и да ѝ придаде блясък и здравина.