Потъмняването на подмишниците е неприятно състояния, при което всеки, който го има, се опитва да го прикрие. Съществуват обаче методи и естествени продукти, които се намират вкъщи и може да помагат в такъв случай.

 

Лимонов сок


Лимоновият сок е избелващ продукт, който премахва тъмните петна, тъй като съдържа естествена киселина и витамин С. Той е ефективен дори при по-чувствителна кожа. За видим резултат процедурата трябва да се прави поне между 7 и 10 дни. Нанасянето на сока от лимон се прави всеки ден преди вземане на душ за около 5 минути.

 

Картофен сок

Картофеният сок също има избелващо действие, но помага и за облекчаване на сърбеж на подмишниците. Скорбялата и захарта, които са основни съставки в картофите, отстраняват мъртвите кожни клетки и стимулират производството на нови. Сокът от картофи съдържа също витамин В6, С, калий, цинк и фосфор, които стимулират производството на колаген. За да се премахнат тъмните петна на подмишниците, сокът трябва се налага по няколко пъти на ден за по 10-15 минути.

 

Ябълков оцет

Ябълковият оцет съдържа киселина, която премахва мъртвите клетки, но може да се използва и като дезинфектант, тъй като извлича токсините от кожата. Богат източник е на витамин А, В, С и Е, подхранващи кожата. Съдържа също алфа хидрокси киселина, която премахва неприятните тъмни петна. Прилага се в комбинация със сода за хляб, която има ексфолиращо действие. Налага се върху кожата и се изчаква, докато сместа не изсъхне. Методът може да се прилага поне 2 пъти седмично за видими резултати. 

 

Алое вера

Алое вера е естествен ексфолиант, който премахва мъртвата кожа. Притежава антибактериални и антисептични свойства, спомагащи за успокояване и подхранване на кожата. Осигурява депигментиране и отстраняване на тъмните петна по кожата. Алое вера съдържа също аминокиселини, витамин А, В, С и Е, бета-каротин.  Продуктът се оставя за 15 минути върху мишниците и след това се изплаква.

 

Кора от портокал или мандарина

Освен портокала или мандарината, кората от плодовете също съдържа витамин С и калций, подхранващи кожните клетки. Те предотвратяват движението на свободните радикали и помагат за подмладяване на клетките. Подходящи са и за премахване на тъмните петна на мишниците, като избелват цялата пигментирана област. Може да се комбинират с кисело мляко и да се налагат върху кожата всекидневно. Сместа се оставя да престои около 30 минути и след това се измива.