Пърхотът е състояние на прекомерна чувствителност на скалпа. Съществуват две разновидности на пърхота, сух и мазен.

 

Сухият пърхот е тънък, бял или сив. От него страдат хората, които нямат здрави и бляскави коси. Те се оплакват от лек и умерен сърбеж. Обикновено при почесване пърхотът се рони свободно.

 


Пърхотът по-често се появява през зимата, отколкото през останалите сезони. Дължи се на прекомерната ексфолиация на роговия слой на епидермиса.

 

Пърхотът обикновено засяга хората със суха кожа на главата, склонни да използват различни козметики с цел да подобрят състоянието на скалпа си.

 

Често срещан е в пубертета и възниква в резултат на ендокринни заболявания, фамилна предразположеност, небалансирано хранене и употребата на неподходящи растителни продукти.

 

 

Как действат шампоаните против пърхот?
Установено е, че пърхотът се причинява от дрожди от вида Pityrosporum ovale, виреещи при нормална кожа. Свръхрастежът им причинява локално дразнене, водещо до голямото разпространение на клетки, кератиноцити, съставляващи външния слой на кожата на главата. Излишните количества се натрупват и изхвърлят под формата на люспи пърхот.Шампоаните против пърхот имат три механизма на действие. Ингредиентът в тях действа като въглищен катран, който потиска кератиноцитите. Детергентът осигурява кератолитично му действие, т.е. хидратира и омекотява кожата. Анти-гъбичният агент спира растежа на дрождите, причинители на пърхот.