За да изчистите успешно черните точки, може да използвате сода бикарбонат. Тя действа като ексфолиант, тъй като премахва мъртвите клетки и оставя кожата гладка и мека. Неутрализира също pH на кожата. Може да я нанасяте веднъж или два пъти седмично до постигане на най-добри резултати.


При наличие на черни точки, може да се използва и овесена каша. Тя е богата на хранителни вещества и ефективна при кожни състояния като раздразнения и зачервявания. Съдържа антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства. Действа като нежен ексфолиант, който изчиства запушените пори, мъртвите клетки и излишната мазнина.


Сокът от лимон също е ефективен в борбата с неприятните черни точки. Той съдържа лимонена киселина, която действа стягащо и помага за отстраняване на мъртвата кожа. Богат е и на витамин С, който стимулира производството на колаген и поддържа кожата чиста и здрава, като намалява белезите в резултат от акне. Сокът от лимон може да се използва всекидневно.Домашният мед притежава както антисептични, така и антибактериални свойства. Той успява да премахне черните точки, тъй като унищожава бактериите и микробите, които запушват порите. Може да го използвате в захаросан вид за нежно ексфолиране, като същевременно ще хидратирате кожата.


Друг продукт за изчистване на черните точки е глината бентонит. Тя съдържа редица минерали като калций, желязо, калий, магнезий и силициев диоксид, което я прави изключително ценна. Тя успява да извлече излишните масла и други примеси, намиращи се в порите. Когато се нанесе върху кожата, тя изчиства черните точки.


Белтъците на яйцата също притежават полезни свойства за кожата като например предотвратяване появата на бръчки. Те имат способността да стягат кожата и да минимизират порите. Много полезни са особено за мазната кожа, тъй като премахват успешно черните точки.


Попринцип те се появяват заради запушване на порите с мъртва кожа и излишен себум. Образуват се често по лицето и на най-забележимите места като носа, брадичката, но може да се появят и на гърба, врата и раменете.