За да останат устните розови, меки и красиви дори през есента и зимата, е необходимо да се спазват само 4 стъпки.


Стъпка 1 – Хидратиране

Хидратирането е важна и основна стъпка в грижата за устните. Особено през студените месеци, те склонни да изсъхват по-бързо, както и да се появяват люспи, които не изглеждат красиво. Затова нанасянето на хидратиращи продукти върху устните ще помогне за поддържането на красива визия. Много ефикасни продукти са вазелинът, кокосовото масло, аргановото масло, медът, глицеринът и други. Освен външно хидратиране трябва и вътрешно. Приемът на повече вода дори през есента и зимата е необходимо за здравето на цялото тяло, включително това на устните. Лимонената вода също хидратира много добре, а в допълнение осигурява витамин С за здрав имунитет.Стъпка 2 – Ексфолиране

Тази стъпка е също ключова, тъй като устните трябва да имат чиста и гладка повърхност, за да изглеждат добре. Може да се използват нежни ексфолиращи и почистващи продукти. В домашни условия може да се използва сода бикарбонат, нанесена върху четката за зъби, с която да се ексфолират устните. След това върху тях трябва да се нанесе овлажнител.

 

Стъпка 3 – Край на облизването и лошите навици

Облизването на устните ги изсушава изключително бързо заради състава на слюнката. В случая трябва да се упражни самоконтрол и да се преустанови редовното им облизване, хапане и т.н. Хапането освен това може да доведе до кървене и да забави процеса на оздравяване на устните, тъй като кожата в зоната е по-тънка. Тези вредни навици могат да причинят появата на люспи, ранички, а дори и херпес. Други лоши навици, които напукват устните, са използването на червила, гланцове и моливи за устни, които ги изсушават. Не бива да се използват и продукти, които съдържат силни пигменти и аромати.


Стъпка 4 – Подхранване чрез добавки

Устните нямат защитна бариера и затова, освен да се нанасят външни овлажняващи продукти, които да ги предпазват от фактори като студ, вятър и т.н., те могат да се подхранват и чрез прием на някои хранителни добавки. С случая могат да се приемат добавки от витамин А и Е, цинк и биотин, които са полезни за подобряване състоянието на цялата кожа, включително тази на устните.