Хиперпигментацията може да бъде упорит кожен проблем, който често се обостря през горещите летни месеци, особено при кожа, склонна към акне.

 

При хиперпигментацията се наблюдават по-тъмни петна по кожата, които могат да бъдат в различни цветове, като кафяво, черно и сиво. Те обикновено са по-силно изразени при по-тъмен тон на кожата и са причинени от повишено производство на меланин. Хормоните, стареенето и начина на хранене са други фактори, които допринасят за състоянието на кожата.


 

Кaкво я причинява?

 

В някои случаи хиперпигментацията може да бъде симптом на кожно състояние като мелазма, което причинява сиви или кафяви петна по лицето, шията, гърдите.

 

Хиперпигментацията може да бъде последица от акне, екзема и псориазис. Тези кожни заболявания често причиняват белези и тъмни петна по кожата.

 

Хормонални проблеми, които увеличават синтеза на меланин в кожата, също могат да причинят хиперпигментация, както и излагането на кожата на слънце за по-продължителни периоди от време.

 

Как да предпазим кожата си?

 

Един от най-лесните начини да предпазите кожата си хиперпигментация е да използвате слънцезащитни продукти и предпазно облекло ежедневно, независимо какво е времето навън през лятото.

 

Продукти за ексфолиране

 

Ексфолиране веднъж или два пъти седмично помага, защото премахва мъртвите клетки, включително хиперпигментираните, и подпомага обновяването на кожата. Ексфолианти с киселинни съставки като гликолова, салицилова или млечна киселина са подходящи, защото помагат за възстановяването на горния слой на кожата, отпушване на порите и изравняване на тена.

 

Продукти за възпаление

 

Продукти за кожа съдържащи ресвератрол, витамин Е и екстракт от билката готу кола имат противовъзпалително действие. Те могат да увеличават производството на противовъзпалителни молекули и в същото време осигуряват бариера срещу влагата и смекчават последиците от слънчевите лъчи.

 

Продукти за слънцезащита

 

Защитата от слънцето е най-важната стъпка в грижата за кожата. Използвайте продукти за слънцезащита ежедневно, като ги прилагате на всеки 2 часа, дори и когато стоите дълго до прозорец, тъй като UVA лъчите проникват през стъклото. Химическите слънцезащитни продукти могат да съдържат дразнещи съставки и алергени. Цинкът и титановият диоксид обаче са минерални блокери, които се считат за хипоалергенни.

 

Продукти за изравняване на тена

 

Хиперпигментацията се дължи на нарушено производство на меланин в кожата и то е по-голямо в някои области в сравнение с други. Продуктите за изравняване на тена на кожата съдържат койева киселина, алфа арбутин, ниацинамид, азелаинова киселина, аскорбинова киселина (витамин С), корен от женско биле и ретинол.

 

Те помагат за изравняване на производството на меланин, възстановят тонуса на кожата и изсветляват съществуващите тъмни петна.

 

Източник:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-manage-hyperpigmentation-in-the-summer