Кожата през лятото е изложена на вредните слънчеви лъчи. Зачервяване, повишена чувствителност, болка и отоци са част от неприятните симптоми, които ще изпитаме, ако получим слънчево изгаряне. То може да е съпътствано с главоболие, треска или отпадналост. Освен че кожата е топла на допир, по нея се появят и мехури, които лесно се пукат. Ако искаме да избегнем този дискомфорт за тялото, трябва да знаем как да се предпазим. 
 
Лъчите, които достигат до тялото ни, са UVA и UVB. Има и още един тип -UVC, които са най-вредни от всички. Те обаче се разсейват още в горните слоеве на атмосферата и не достигат до кожата ни. Продължителното излагане на ултравиолетовите А и В лъчи без подходядащат защита може да ни донесе различни проблеми от зачервпване на кожата, белене, до състаряване и рак. UVA лъчите преминават през съединителната тъкан и предизвикват по-леките увреждания като фототоксични и фотоалергични реакции. Другият вид лъчи – UVB, стигат до клетъчните слоеве на епидермиса и водят кожата до изгаряне и развитие на рак. 
 
Излагането на кожата на слънце между 11 и 16 часа е най-вредно. Тогава лъчите са значително по-силни и задължително трябва да ползваме слънцезащитни кремове с по-висок фактор. Кожата има и естествени механизми за предпазване от вредните UVA и UVB лъчи. Това са пигментацията и втърдяването на роговия слой, формирането на ултравиолетови филтри и активиране на естествените антиоксиданти на тялото. Те обаче не са достатъчни. Ето какво още е препоръчително да спазваме, ако искаме да запазим здравината на нашата кожа и да не изгорим: 
 
В летните дни не трябва да излизаме навън без да се намажем козметика със слънцезащитен фактор. Колкото по-висок е той, толкова по-защитени сме от вредните слънчеви лъчи. Хората с чувствителна и по-светла кожа трябва да ползват SPF 50+, а тези с нормална поне SPF 30+. Тук значение има и как се нанася козметиката върху кожата. Ако сме на почивка и отиваме на плаж, препоръчително е да намажем цялото тяло обилно поне 20 минути преди излагане на слънце. Така продуктът ще попие добре в кожата ни. Не трябва да забравяме лицето, ушите и врата, които изгарят най-много. Не трябва да пропускаме и устните, които често изсъхват. За тях е добре да ползваме кремове или стикове с поне SPF 15+.
NEWS_MORE_BOX
 
Дерматолози съветват да се мажем със слънцезащитен крем поне на всеки два часа, както и веднага след къпане, нищо че някои продукти за водоустойчиви. Носенето на парфюми и дезодоранти е добре да се избягва, защото някои техни съставки могат да доведат до изгаряне на кожата. 
 
Носенето на памучни и леки материи, както и шапки с широки периферии, също ще ни предпази от слънчево изгаряне. Пиенето на повече вода и стоенето на сянка под чадъра, особено между 11 и 16 часа, също са препоръчителни. 
 
Правилното хранене в горещите летни дни също помага в борбата с вредните слънчеви лъчи. Изследвания показват, че редовната консумация на червени, жълти и оранжеви зеленчуци и плодове засилва естествените защитни механизми на кожата и предотвратява изгаряне. Сходен ефект имат зехтинът и мазните риби.