Не само топлината, но и студът може да причини увреждане на косата

 

Най-важната стъпка, за да запазим косата жизнена е дълбокото хидратиране. Това може да се случи чрез нанасяне на маски за коса веднъж седмично или един път на две седмици в зависимост от типа коса. През зимните месеци студеното време навън и топлината на закрито може да предизвикат начупване на косата и разделяне на краищата ѝ.


 

Топлината вътре и студът отвън още причиняват цъфтеж на косата, а понякога и обилен косопад. Затова върху косата трябва да се нанася термозащитен слой, но и овлажнител, който да хидратира. Много ефикасен хидратиращ продукт за зимните месеци е аргановото масло, което овлажнява косата моментално.


През зимата също е препоръчително косата да се измива по-рядко например веднъж в седмицата, за да не се изсушава допълнително. По този начин естественият себум ще хидратира косата, без да се налага да се нанася значително количество овлажнител. Трябва да се избягват и горещите душове, тъй като те увреждат скалпа и премахват влагата от косъма.

 

Не е тайна, че използването на топлинни уреди за коса може сериозно да я увредят, тъй като я изсушават и я правят по-тънка. Сешоарът през зимата обаче е строго препоръчителен, но на по-хладка струя. Когато косата е мокра, тя е податлива на накъсване, поради което е необходимо да се използва сешоар след измиването на косата.

 

Зимата също е сезонът на тъмната коса не само заради модата, но и защото русата коса попринцип е по-суха от тъмната, а през студените месеци светлите нюанси на косата причиняват по-лесно изсушаване и накъсване. Това не означава непременно, че косата трябва да се боядиса от русо в черно. Алтернативен вариант е използването на тонизиращи продукти, които да направят нюанса на косата по-тъмен, като същевременно да добавят блясък и мекота.

 

Не на последно място, през зимата косата се нуждае от предпазване чрез носенето на шапка и шал. Плетените шапки обаче не са подходящи в случая, тъй като могат да изпотят скалпа и да причинят омазняване. По-подходящи са копринените.