За да се предотврати заплитането на косата, трябва да ѝ се осигури правилна поддръжка. Например просто измиване с шампоан не е достатъчно. Винаги трябва да се използва балсам, който да заключи влагата в косата. Той осигурява също мекота на косъма и предотвратява появата на цъфтеж.


Освен нанасянето на балсам е важно слагането на маска за коса поне веднъж седмично. Тя подобрява структурата на косъма, като го хидратира и намалява сухотата. В резултат косата е копринено мека на допир. Сред естествените продукти, които могат да подобрят състоянието на краищата на косата, са киселото мляко, медът и бадемовото масло. Може да се използват също кокосово масло, масло от жожоба и зехтин в комбинация, която е изключително ефективна за разплитане на краищата на косата.


Честото прилагане на маските, ще подобрят структурата на косата дори още в самото начало. Ако нанасянето им отнема много време, скалпът може да се масажира с лимонов сок в продължение на няколко седмици. Резултатите ще се забележат още в първите дни.За намаляване на възлите в краищата на косата, може да се използват продукти, които да помагат за лесното ѝ разплитане като например серуми, балсами и спрейове. Те омекотяват сухите краища и премахват преплитането им. Добре е да се избягват също уредите за термообработка, които сушат краищата и в резултат те се заплитат. Това може да се случи и когато влажната коса се трие с кърпа, тъй като се нарушава структурата на кутикулите.


За да се избегне заплитането на косата, тя трябва да се подстригва на всеки три или четири месеца, за да се премахнат нацъфтелите краища, които се сплитат едни в други. Съветва се също през зимата да се носи шапка или шал, за да се защити косата както от вятъра, така и от студа, праха и замърсителите.


Сред основните причинители на заплитането на косата е липсата на хидратация. Когато косата не съдържа влага, това води до напрежението в косъма и той започва да се вплита. Така външните слоеве се нарушават и косата изглежда с повреден вид.