Акнето може да се появи следствие замърсени пори, лоша хигиена, мазна коса, по-голяма секреция на мастните жлези, които произвеждат излишно количество себум, хормонален дисбаланс, стрес, алергии, някои видове лекарства, хранене с нездравословна храна, лошо храносмилане или замърсени козметични продукти.


Акнето на челото може да е в резултат от лениви черва, а това по бузите може да е свързано с проблеми със стомаха или лошо храносмилане. Пъпките в областта на шията, брадичката, раменете и гърба се считат за хормонален дисбаланс.


За да бъдем с изчистена кожа, трябва да внимаваме с какво се храним. Добре е да се увеличи приемът на фибри, което ще предотврати появата на запек и така ще се отстранят токсините от червата. Може да се приемат билки като магарешки трън или корен от глухарче, които ще подобрят чернодробната детоксификация и ще намалят акнето. Препоръчително е да се ограничат храни с високо съдържание на рафинирани захари в т.ч. бисквити, шоколад, безалкохолни напитки.


Витамин С играе важна роля в предотвратяването на акнето, тъй като е мощен противовъзпалителен витамин, който подобрява имунната система и се бори успешно с кожните инфекции. Източници на витамин С са повечето плодове и зеленчуци.

 

NEWS_MORE_BOX


Витамин А и бета-каротин намаляват активността на мастната жлеза, което ги прави ефективни за профилактика и лечение на акне. Източник на витамин А е черният дроб, а на бета-каротин – оранжевите плодове и зеленчуци.


Цинкът също е важен за здравето на кожата. Той има противовъзпалителни и лечебни свойства, които облекчават кожните състояния. Цинкът подпомага контролирането на производството на мазнини в кожата и служи за регулиране производството на колаген. Добри източници на цинк са морските дарове, пилешкото месо, яйцата и суровото какао.


За почистване на лицето пък може да използвате естествени продукти, съставени от розова вода или ябълков оцет. Екстрактът от чаено дърво може да бъде в голяма полза при лечението на пъпки. За да си направите домашен освежаващ и балансиращ тонер за кожа склонна към акне, може да смесите ябълков оцет, филтрирана вода и капки чаено дърво.