Кожата преминава през различни процеси, когато е била изложени прекалено дълго на силните слънчеви лъчи. На изгореното място се наблюдава зачервяване и болка, пропорционални на тежестта на изгарянето. Кожата е топла на допир, а в по-тежките случаи може да настъпи гадене, висока температура и втрисане.

 

Според дерматолози, ултравиолетовите В лъчи (UVB) директно увреждат ДНК на кожните клетки и предизвикват образуването на мутации. В отговор в кожата протича възстановителна реакция, която е съпроводена с болка, подуване, поява на разширени кръвоносни съдове и мехури.


 

Слънчевите изгаряния могат да причинят рак на кожата в дългосрочен план. Смята се, че около 90% от немеланомните кожни ракови заболявания и около 86% от меланомите са свързани с прекомерно излагане на ултравиолетова радиация от слънцето. Рискът за меланом се удвоява при хора, претърпели повече от пет слънчеви изгаряния, но дори едно слънчево изгаряне с образуване на мехури в детска или юношеска възраст може да удвои риска за меланом.

 

Как да постъпим в случай на слънчево изгаряне?

 

В случай на слънчево изгаряне е важно да се погрижите за кожата си възможно най-добре, за да облекчите болката и дискомфорта. Дерматолозите дават следните препоръки:

 

Какво да правим?

  • Вземете хладка вана или душ, за да охладите кожата.
  • Нанесете овлажнител, който съдържа алое вера, за да успокои болката от изгарянето и да подпомогне възстановяването на кожната бариера възможно най-много.
  • Използвайте крем с кортизон локално, който да облекчи болката.
  • Пийте вода, за да възстановите загубените телесни течности.
  • Пазете се от слънцето, докато изгарянето избледнее.

 

Какво да не правим?

  • Не пипайте и не пукайте мехурите.
  • Не белете кожата, тъй като старата кожа осигурява защита, докато новата кожа се формира.
  • Не използвайте продукти с вазелин по време на активния стадий на изгарянето, тъй като тази съставка може да задържа топлината в кожата.

 

Слънчевите изгаряния могат да се случат на всеки, колкото и да се стараете в нанасянето на слънцезащитни продукти и да вземете други предпазни мерки. Ако все пак изгорите на слънце, не забравяйте да се погрижите за кожата си след това и помислете какво трябва да направите, за да предотвратите слънчево изгаряне в бъдеще. Проверете дали Вашият слънцезащитен крем не е с изтекъл срок на годност, инвестирайте в слънцезащитно облекло, носете шапка, слънчеви очила и чадър на плажа. В случай, че често изгаряте или получавате обриви от слънцето или от продуктите за слънцезащита, говорете с дерматолог, за да съставите план как да поддържате кожата си здрава.

 

Източник:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/products-for-sunburn-relief#how-to-care-for-it