Колкото и да мечтаем за идеално гладка кожа, повечето хора имат неравномерен тен на кожата. Това може да се дължи на зачервяване, акне, старчески петна, увреждания от слънцето, прием на лекарства или хормонални проблеми. За щастие има средства, които биха могли да помогнат за намаляване на хиперпигментацията, които всеки може да приложи у дома.

 

Добра хидратация


 

Пиенето на достатъчно вода хидратира тялото отвътре навън. Нанасянето на овлажнител от друга страна помага при сухота и зачервяване. Използвайте некомедогенен овлажнител, за да предотвратите дразнене на кожата и запушване на порите. Важно е да овлажните цялата кожа - не само лицето. Използването на широкоспектърен овлажнител за ръце, който предпазва от UVA и UVB лъчи, би могло да предотврати старческите петна.

 

Слънцезащита

 

Използвайте слънцезащитни продукти всеки ден, за да предотвратите увреждане на кожата от слънцето. Това не само ще предпази от незабавното зачервяване, но също така ще предотврати появата на старчески петна. Носете слънцезащитни продукти всеки ден по всяко време, когато сте на слънце, дори и през зимата.

 

Правилно хранене

 

Някои храни могат да предизвикат зачервявания или неравен тен. Сладките закуски, например, дори могат да ускорят появата на бръчки и старчески петна. Избягвайте алкохол, който може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове и зачервяване на лицето, пикантни храни, храни с високо съдържание на рафинирани захари и млечни продукти, които могат да предизвикат дразнене на кожата, включително акне. Избягвайте и прекалено преработените и мазни храни като чипс.

 

Натурални средства за по-сияйна кожа

 

Има различни природни лекарства, които можете да използвате у дома, за да изравните тена на кожата. Много продукти за красота от по-висок клас ги съдържат като активни съставки.

 

Витамин C

 

Витамин С е антиоксидант и може да предпази от увреждането на свободните радикали, което води до неравен тон на кожата. Можете да приемате добавки, да използвате серум с витамин С или да приемата витамин С от храни като портокали, чушки, киви, ягоди.

 

Ниацин

 

Ниацинът е вещество, което е от съществено значение за здравето на кожата, косата и ноктите. Той може да помогне за възстановяване на равномерния тон на кожата, да намали бръчките и да изсветли тена. Съдържа се в храни като птиче месо, зелен грах, гъби, риба тон. Неговото производно, ниацинамид, помага за задържане на влагата и забавя признаците на стареене.

 

Хамамелис

 

Хамамелисът е билка с успокояващо, противовъзпалително действие, която може да помогне за намаляване на дразненето и зачервяването. Можете да нанесете хамамелис локално, директно върху кожата, или в козметични продукти като лосиони, тонери или сапуни. Имайте предвид, че хамамелисът може да изсушава кожата при някои хора.

 

Шипка

 

Шипковото масло може да помогне за намаляване на неравния тен на кожата. Смята се, че съдържащите се в него антиоксиданти се борят с увреждането на свободните радикали и едновременно с това увеличават производството на колаген. Можете да нанесете масло от шипка директно върху кожата за подхранване.

 

Черен кимион

 

Маслото от черен кимион може да помогне за лечение на кожни инфекции благодарение на своите антибактериални и противогъбични свойства. То също така има антиоксидантно и противовъзпалително действие и помага за изравняване на тона на кожата.

 

Източник:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-get-even-skin

https://www.nia.nih.gov/health/skin-care-and-aging#agespots

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2921764/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/