Има два начина за постигане на гладка коса. Първият представлява изглаждане във фризьорския салон, коeто има трайност между 4 и 8 месеца, но може да увреди косата. Вторият начин е естественият, при който се използват натурални и лесно достъпни продукти.


За да стане косата мека по естествен път, може да се следват следните стъпки. На първо място, косата трябва да се изплаква със хладка вода. Тази процедура запечатва горния слой на косъма и в резултат косата става гладка и лъскава. Използването на топла или гореща вода дразни скалпа, а косата се изсушава и накъсва. При всяко измиване на косата се препоръчва използването на балсам, който омекотява косата, но я прави и лъскава.


На второ място, може да се използва гел от алое вера. Той съдържа 75 известни хранителни вещества, но и ензими, които правят косата гладка, мека и силна. Така се насърчава и здравословният ѝ растеж. Гелът има същия химически състав като този на кератина, което позволява лесното му проникване в косъма и се осигурява необходимата хидратация.


 

Много ефективно е и използването на яйцето. Независимо дали косата е суха и повредена или мазна и сплетена, яйцето осигурява на косата блясък и мекота. То има висока концентрация на множество хранителни вещества, които правят косата гладка, лъскава и с обем.


Освен яйцето, бананите също могат да се използват в този случай. Те са богати на витамини, минерали като калий и мазнини, които хидратират и подхранват косата. Редовната му употреба намалява накъсването на косъма и успокоява раздразненията, причиняващи косопад. Бананът придава гладък вид на косата, но също ускорява нейния растеж.


Масажът на скалпа с горещо масло веднъж седмично може помогне на косата да стане здрава, гладка и много мека. Масажът е ефективен и за отпускане на тялото и намаляване на стреса, което също води до подобряване състоянието на косата. Може да се използват кокосово, бадемово, рициново, лавандулово масло, масло от жожоба, розмарин, мащерка или зехтин, с които да се масажира скалпът.