Качествената слънцезащита през лятото отдавна се е превърнала в навик, който всеки стриктно спазва. Но и най-старателните в ежедневното нанасяне на подходящ продукт, често забравят деликатната зона на устните. А изгорелите от слънцето устни носят не е само сериозен дискомфорт, а и всичко, което неразумното излагане на слънце носи след себе си - включително повишен риск от рак на кожата, пигментни петна и бръчки.


Устните са важна част от кожата, която трябва да бъде защитена, защото през цялата година са изложени на силното зимно или лятно слънце. Нещо повече, американските демратолозите допълват, че плоскоклетъчния карцином е особено характерен за зоната на устните, а долната устна е по-уязвима, тъй като е директно обърната към слънцето.


Експертите разбира се, имат своите трикове и съвети как да се овладее слънчевото изгаряне на устните, но акцентът им преди всичко е върху превенцията и защитата. Балсамите за устни

Балсамът за устни е добра стратегия за превенция, но е важно да се знае, че не всички балсами за устни са създадени за защита. Това е така защото повечето балсами за устни, гланцове и неща като вазелин на пазара не съдържат защитен от лъчите фактор. И така увеличат вероятността от изгаряне и увреждане, защото блясъка привлича слънцето.


Нужно е балсамът за устни да бъде с поне фактор SPF 15. Най-добре SPF 30. И да се нанася често, защото той не е важен само в топлото време или на плажа, а и през зимата когато слънцето грее силно и се отразява в снега. Същото важи и ако сме близо до вода, дори и да носим шапка с периферия, слънцето се отразява във водата и също може да създаде проблеми.


Изгорели устни

Ако сме изпуснали момента и устните са болезнено изгорели от слънцето, първото, което можем да направим е да нанесем успокояващ балсам. Особено важно е да бъде овлажняващ балсам и да се нанася вечер за да действа през цялата нощ. През деня се препоръчва балсам с добър SPF фактор.


Дерматолозите казват, че в зависимост от тежестта слънчевото изгаряне устните заздравяват за 7 до 14 дни. Дългосрочните щети обаче могат да бъдат по-тежки, включително промяна в цвета на устните. Затова нанасянето на балсам със сащитен фактор през два часа ще спести куп главоболия.