Атопичната екзема или по-позната като атопичен дерматит, е съвременен проблем на кожата, засягащ както бебета и деца, така и възрастни. Има хроничен ход и се проявява с възпалителни промени, водещи до изразен сърбеж, който засяга качеството на живот. Кърмачета, при които се установява атопичен дерматит, са предразположени към развитието на т.нар. „атопичен марш“, който се изразява в развитието на алергичен ринит и бронхиална астма в по-късно детство.

 

Нарушената бариерна функция води до повишена загуба на вода и улеснява навлизането на алергени и бактерии В резултат се появяват зони със суха кожа и множество възпалени участъци.Как да се грижим за кожата с атопичен дерматит?

 

 • Грижата за атопичната кожа трябва да започва от ранна детска възраст;
 • Редовното използване на емолиенти (продукти за грижа и хидратация на кожата) е ключово - 2 до 3 пъти на ден, като значение има и правилният подбор на продуктите за хигиена;
 • Нежното почистване и редовното, ефективно хидратиране на кожата за укрепване на защитната й бариера, води до удължаване периодите между фазите на обостряне (периодите на ремисия);
 • Продуктите за хигиена също трябва да бъдат адаптирани за специфичните нужди на атопичната кожа- с добра кожна толерантност, с физиологично pH и без аромат. Препоръчват се кратки душове, с избягване използването на твърде гореща вода;
 • Нанасянето на  емолиент трябва да бъде непосредствено след измиване, дори се препоръчва да се нанася на влажна кожа
 • От значение е и правилното прилагане на продуктите за грижа. Препоръчва се  нанасянето на продукта да е равномерно, и с чисти ръце, след всяко вземане на душ, а при нужда и по няколко пъти на ден. Изборът на емолиент е от огромно значение- освен активни съставки, които да повлияват симптомите, препоръчително е емолиентът да бъде стерилен, т.е. в състава му да не присъстват аромати и консерванти (или консерват-имитиращи съставки). Продуктите за грижа от серията Xera Calm AD са част от стерилната козметика на френската дермокозметична марка Avene. Специалните им опаковки имат патентована херметична система за затваряне, която гарантира неприкосновеност на формулите, без риск от замърсяване през целия период на употреба.
 • Текстурата също има значение – Тя трябва да бъде избрана индивидуално за типа кожа и моментното състояние, като леката до умерена сухота предполага по-лека текстура, а екстремната сухота се повлиява по-добре от емолиенти с богата текстура. 
 • Слънцето допълнително изсушава кожата, поради което се препоръчва ограничено излагане особено в часовете от деня, когато слънчевите лъчи са най-силни. Освен това трябва да се използва защитно облекло и да се нанася продукт с подходящ слънцезащитен фактор.


С какво се характеризира стерилната козметика?

 • Опаковката на емолиентите позволява елиминиране на консервантите или субстанции с подобно действие, без риск от замърсяване на формулата;
 • Толерантност, дори и към най-чувствителната кожа, като се запазват максимално свойствата на съставките на продукта;
 • Максимална ефикасност и качество на текстурите.

  
Каква трябва да бъде адекватната грижа за кожата с атопичен дерматит можете да разберете от дерматолога д-р Бисера Котевска-Трифунова, д.м.