Използването на гъба за баня е необходимо за премахване на мъртвата кожа. За да бъде здрава кожата обаче, е необходимо да се спазва правилна хигиена в поддръжката на гъбата. Топлата, влажна атмосфера в банята не е най-доброто място за съхранение, тъй като там виреят бактерии.


Ако гъбата не се сменя редовно, микробите могат да попаднат от нея върху кожата. В резултат на това се получават обриви, а понякога и по-сериозни инфекции. Такава инфекция е фоликулит. При леките случаи на инфекцията се появяват малки червени подутини около космените фоликули, а симптомите включват сърбеж и зачервяване.

 


Мъртвите кожни клетки също са храна за бактериите. В изследване се установи, че бактерии като P. aeruginosa, което причинява различни инфекции, се разпространява 24 часа след оставянето на гъбата във влажна среда. 

 

За да се избегне разпространението на бактерии, след изкъпване трябва да се отстрани излишната вода от гъбата и тя да се остави на сухо и проветриво място, за да изсъхне.

 

Кога трябва да се смени гъбата? Дерматолозите препоръчват това да се случи между 4 и 8 седмици от ползването ѝ, тъй като в нея се разпространяват лесно бактерии. Въпреки това, те могат да се сменят и по-рано, ако се забележи мухъл по тях или миришат на плесен

 

Гъбите за къпане, оставени във влажна среда, създават мухъл и плесен в банята. Доказано е, че някои видове мухъл може да причинят сериозни и хронични заболявания на хората. Наличието на мухъл в банята и въобще в дома може да причини респираторни инфекции и алергични реакции, а симптомите включват запушване на носа и синусите, дразнене на очите, замъглено зрение, възпалено гърло, хронична кашлица и кожни обриви. Освен това, когато мухълът обхване дадена зона, той се разпространява лесно и на други места в дома. 


За да се предотврати появата и разпространението на мухъл и плесен, най-ефикасният начин е редовно почистване на банята и гъбата за тяло. Банята трябва да бъде суха, когато не се използва, за да се държат микробите далеч. Дезинфекцирането на гъбата всекидневно помага за намаляване на количеството бактерии, които могат да растат в нея.