Приемът на достатъчно количесво течности е от ключово значение за поддържане на кожата добре хидратирана. Минималното количество течности, които трябва да приемаме на ден, е 1,5 л. При повишена физическа активност обаче, както и при кърмене или наличие на някои заболявания, отделянето на течности се повишава, ето защо трябва да приемаме по 2,5 литра вода на ден. Препоръчително е външната хидратация чрез прилагане на хидратиращи кремове да е част от ежедневната грижа за кожата. Важно е да се прилага хидратиращ крем както сутрин, така и вечер, след старателно почистване на кожата. Това осигурява защита на епидермиса от действието на външните агресивни фактори. По този начин се забавя стареенето на кожата и се забавя нейното прекомерно изсушаване.

 

Вечерно време, преди лягане, е важно да нанасяме крем, който е с по-обоготена формула, отколкото този, който използваме сутрин. По това време кожата поема по-голямо количество активни съставки и се възстановява в по-голяма степен, отколкото през деня. Ето защо това е идеалният момент кожата да бъде подхранена със специфична грижа, която е по-обогатена на различни съставки, които епидермисът да поеме в големи количества.


 

Препоръчително е след 25-годишна възраст или по-рано, при наличие на суха кожа, да се нанася нощен крем вечер преди лягане, за да може кожата да се поддържа хидратирана и да се осигури подхранена и сияйна визия при събуждане. Някои зони на кожата са по-чувствителни и изискват по-деликатна грижа. Такива са околоочният контур, кожата около устните, в областта на шията или деколтето. Препоръчително е вечер да се нанася в тези зони растително масло - от сладък бадем, кайсия и други. Важно е да се осигурява подхранване на устните и да се поддържат хидратирани по всяко време на денонощието. Почистването на кожата е друг важен елемент от ежедневната грижа. Неефетивно почистената кожа не може да поема всички активни вещества, които нанасяме. Препоръчително е лицето да се измива с измиващи продукти с подходяща формула два пъти на ден - веднъж сутрин и веднъж вечер.

 

Ексфолирането има важно значение за отстраняване на мъртвите клетки, които се натрупват по повърхността на епидермиса и запушват порите. Това е важна стъпка от грижата за кожата, която осигурява изравняване на тена, придава сияйна визия и допринася за по-доброто проникване на активните съставки от грижата за кожата. Ексфолирането не трябва да се прави повече от два пъти в седмицата. При чувствителна кожа може да се прилага веднъж на две седмици с продукти с по-нежна формула. Маските за лице са друга важна част от грижата за кожата. Те осигуряват високи количества полезни активни съставки, които остават на повърхността на кожата за период от няколко минути. Освен това, те осигуряват почистване на порите и регулиране на производството на себум. Нанасянето на маската се извършва на почистена кожа, при отсранен грим и след ексфолиране.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/beaute-et-soins-g158/Fiche.aspx?doc=astuces-peau-bien-hydratee