През зимата кожата ни е изложена в по-висока степен на дехидратация в сравнение с най-горещия летен ден, обръщат внимание дерматолози. Това се дължи на факторите на околната среда като вятър и ниски температури навън и твърде сух и топъл въздух в помещенията, в резултат на което от повърхността й се отделя повече влага. От всички отоплителни уреди климатикът има най-пагубно въздействие върху кожата.

Остава важно през зимата да се използват козметични средства, които да отговарят на типа кожа, като се имат предвид че типът й в студения период се се променя. Склонната към омазняване кожа обикновено мени типа си към нормален през зимата, нормалната се превръща в суха, а сухата става свръхчувствителна, което налага още по-специални грижи за нея, за да се предпази от изявата на някои заложени патологични процеси.

По принцип през зимата кожата също се нуждае от хидратиране, но за разлика от лятото това не включва прилагане на овлажняващ крем. Този процес може да се постигне като се използва собствения й потенциал да поддържа този баланс, като се предотврати прекомерно бързото отделяне на водни молекули от нейната повърхност. За целта е необходимо да се използват средства, които да създават защитен слой-бариера срещу външните фактори и задържат водните молекули в кожата. Подходящи са подхранващите кремове и козметичните средства, включващи натурални природни мазнини – като арганово, бадемово, масло от авокадо, макадамия и др.

Иначе основните три стъпки за грижа – почистване, овлажняване и подхранване, остават същите.

NEWS_MORE_BOXНай-малко засегнати от студа са лицата с мазна кожа по принцип. Нещо повече, за този тип кожа това е благоприятният сезон. Кожата се омазнява по-малко, но въпреки това грижата за ежедневното й почистване остава. Подходящо е да се предприемат процедури за забавяне стареенето й, тъй като порите не са така натоварени като през топло време.

Веднъж в седмицата следва да се прилага подхранваща маска, като консистенцията й трябва да бъде под формата на емулсия или гел. Подходящите съставки за мазната кожа са прополис, розмарин, екстракти от краставица, лавандула и хвощ.

Типично сухата кожа през зимата трябва да се подхранва два пъти седмично с витаминозни маски. Подходящите са тези с масло от пшеничен зародиш, от ядки на праскова, авокадо, столетник (агаве). Маската се отстранява нежно с лосион за суха кожа.

Два пъти месечно маската трябва да е овлажняваща. При продължителен престой в помещения, отоплявани с климатик, специалистите препоръчват няколко пъти на ден да се извършва овлажняване със спрей термална вода, но не и преди излизане навън.

По принцип нормалната кожа може да се поддържа като се редуват за период от десет дни витаминозна, подхранваща и овлажняваща маска.