Къдравата коса може да се поддържа изключително лесно с някои съставки, които осигуряват на косата добър външен вид. Ето как да може да се постигне това…


1. Използване на ябълков оцет

Ябълковият оцет е отлично средство за управляване на упоритите къдрици. Той придава на косата прекрасен вид, но и много блясък. Киселината на ябълковия оцет помага за поддържане на правилния pH баланс на косата, като същевременно уплътнява косъма и му придава лекота. Веднъж или два пъти седмично косата може да се измива с оцет преди да се нанесе шампоан.


2. Използване на яйце

Едно от най-популярните средства за оформяне на къдрава коса е яйцето. То е богато на протеини и биотин и помага за контрола върху косопада и запазва естествените масла на косата, като прави къдриците подскачащи и блестящи. Яйченият протеин подсилва косъма, а ако липсва другата важна съставка, биотин, може да се доведе до падане на косата.

 

3. Нанасяне на бира 

Бирата е идеална напитка за управление на къдриците. Тя ги съживява, омекотява и прави косата изключително лека и блестяща. Двете важни съставки на бирата – хмелът и малцът, са богати на протеини, които образуват защитен слой на косата от външни фактори, като я правят по-плътна. Нанасянето на бира два пъти месечно е напълно достатъчно, за да бъде подхранена косата.

 

4. Нанасяне на авокадо

Авокадото е от важно значение за къдравите коси, тъй като прави къдриците още по-извити, хидратирани и най-вече лесно управляеми. То съдържа витамин Е и мастни аминокиселини, които спомагат за подхранване на космените фоликули и задържане на влагата, като така се поддържа здрава косата.

 

5. Използване на хибискус

Цветето хибискус е едно от най-ефективните средства за управляване на къдравата коса. То успява да заформи правилно къдриците, като също ускорява растежа им. Хибискусът играе важна роля за премахване на токсините от скалпа, но и за стимулиране на циркулацията, като така се възпрепятстват косопада и пърхота.