Грижата за кожата на лицето изисква измиване на кожата поне един път на ден, тъй като тя е изложена на много замърсявания през целия ден, но също така по кожата се натрупват излишен себум, мъртви клетки и токсини. Ако тези замърсявания не се елиминират ежедневно чрез правилно почистване на кожата, тя губи блясъка си, тенът става по-матов, губи нежността си, излишъкът на себум и появата на несъвършенства са по-чести. Освен това, чистата кожа добре абсорбира нанесената грижа. Гримът сащо така се задържа и нанася по-добре върху чиста, хидратирана кожа, отколкото върху кожа, покрита със себум и други замърсявания.

 

Преди почистване на кожата трябва да се премахне гримът. Преспиването с грим води до развитие на раздразнения и несъвършенства. Премахването на грима трябва да се осъществява с продукт, съобразен с типа кожа. В зависимост от това може да се използва растително масло, мицеларна вода или почистващо мляко. Употребата на растително масло, изисква нанасянето на тоник лосион след това, за да се премахнат мазнините и остатъците от грим. Употребата на мицеларна вода изисква след това нанасяне на термална вода и почистване с памучен тампон, за да се премахнат както остатъците от грима, така и повърхностноактивните вещества, съдържащи се в нея. След почистването на грима винаги трябва да се нанася овлажнител, за да се подхрани добре кожата. Чистата кожа е преди всичко хидратирана и добре подхранена.


 

Трябва ли лицето да се почиства сутрин и вечер?

Да, защото вечер, след премахване на грима, трябва да се почисти лицето, за да се елиминират остатъците от грим, себум, замърсявания, прах или изпотяване. Сутрин също трябва да се почиства лицето, за да се отстрани излишния себум и изпотяване, както и токсините, които са се натрупали през нощта. Сутринта е препоръчително да се нанесе и тоник, който нежно почиства и стяга порите порите, както и измиване с нежен гел за почистване на кожата.

 

Ексхолиране на кожата

Ексфолиантите са много мощни почистващи средства, които премахват замърсяванията, разширяващи порите. Това подобрява текстурата на кожата, почиства я в дълбочина и елиминира излишния себум. Ексфолиантите трябва да се използват само веднъж или два пъти седмично, тъй като в противен случай може да се предизвика раздразнение и зачервяване на кожата, както и повишено отделяне на себум. За суха кожа и чувствителна кожа има ексфолианти с нежна формула, които почистват и подхранват в дълбочина.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/beaute-et-soins-g158/Fiche.aspx?doc=nettoyage-peau