Слънчевите изгаряния изискват продължително време за оздравяване, за да може кожата да се възстанови ефективно и да се намалят рисковете от усложнения. Рисковите фактори, които предразполагат към изгаряне при излагане на слънчева светлина са светлата кожа и прекомерното време, прекарано под слънчевите лъчи. Някои заболявания забавят възстановяването на кожата. Такива са диабетът и сърдечносъдовите заболявания. С цел ефективно възстановяване на кожата е необходимо време, в което тя да се обнови. Слънчевите изгаряния от първа степен обикновено засягат външния слой кожа. Тя придобива червен цвят и започва да се бели след няколко дни. Някои препоръки са полезни за осигяраване на по-бързо възстановяване. 

Какво да предприемем при слънчево изгаряне?

 • Прием на нестероидни противовъзпалителни средства - например ибупрофен. Препоръчително е приемът на тези терапевтични средства да се извърши веднага след настъпване на изгарянето, тъй като те допринасят за облекчаване на възпалението и болката.
   
 • Достатъчен сън - недоспиването нарушава производството на някои цитокини в организма, което има значение за контрола на възпалителните процеси. Ето защо по този начин могат да се понижат способностите на организма за възстановяване.
   
 • Избягване на тютюнопушенето - този вреден навик възпрепятства оздравителните процеси и благоприятства възпалението.
   
 • Избягване на допълнително излагане на слънчева светлина - продължаването на престоя под слънчевите лъчи може допълнително да влоши увредите по кожата. Ако е невъзможно да се ограничи напълно излагането на слънчева светлина се препоръчва да се нанася обилно количество слънцезащитен крем по цялата кожа и носенето на дрехи, които да покрият засегнатите зони.
   
 • Студени бани - те облекчават кожата и допринасят за нейното успокояване. Важно е след тях да се нанесе овлажнител, който да осигури задържането на влагата в дълбочина и ефективната хидратация.
   
 • Нанасяне на хидрокортизонови кремове - те помагат за облекчаване на отока, дразненето и сърбежа. Освен това осигуряват и ефективно действие срещу болката.
   
 • Прием на достатъчно количество течности - слънчевите изгаряния водят до значително изпарение на влагата в кожата. Приемът на достатъчни количества течности осигурява необходимата хидратация и количества електролити, което допринася за рехидратиране на кожата.
   
 • Студени компреси - тяхното приложение се препоръчва да се извършва върху незасегнатите части на кожата за кратки периоди след възникване на изгарянето. Те допринасят за справяне с локалното повишаване на температурата на кожата и потушават възпалителните процеси.
   
 • Нанасяне на продукти, съдържащи алое вера - това растение съдържа веществото алоин, което понижава възпалението. Освен това, алое вера допринася за ефективно овлажняване на кожата в дълбочина, ревитализирането и предотвратяването на беленето.

 


Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017010/

https://jlb.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1189/jlb.3AB0815-379RR