Псориазисът е хронично кожно заболяване, което може да се прояви на всеки етап от живота и се характеризира с периоди на обостряния и ремисии. Причината за псориазис е възпаление и прекалено бързо обновяване на кожните клетки. Най-често псориазисът се характеризира с огнищна поява на червени петна, покрити с люспи - мъртва кожа, често съпроводени със сърбеж. Псориазисът може да засегне всички части на тялото, но при 80% от засегнатите пациенти се проявява по скалпа, където може да образува или малки малки огнищни петна по повърхността на скалпа, или да покрие изцяло кожата на скалпа и да достигне до линията на косата.

Как да облекчим псориазиса?

Няма специфично лечение, което да излекува напълно псориазиса, но има начини, които могат да намалят появата на червени петна и да успокоят сърбежа. Това обикновено са средства за локално лечение, които могат да бъдат назначени от дерматолог. Такива са например локалните кортикостероиди или производните на витамин D3, които се използват за терапия, заедно с овлажняващи кремове и лосиони.


 

Естествени средства за лечение на псориазис

  • Контрол на стреса - въпреки че произходът на псориазиса все още е слабо разбран, досега е установено, че стресът е отключващ фактор за заболяването.
  • Излагане на слънчева светлина - слънчевите лъчи действат благоприятно на кожата при псориазис, някои терапевтични методи дори включват лечение с UVA или UVB лъчи през зимата. През лятото не трябва да се прекалява с излагането на слънчева светлина и да се използва подходящ слънцезащитен крем. От друга страна, слънчевите изгаряния са отключващи фактори за псориазиса.
  • Подбор на продуктите и грижата за кожата и косата -  употреба на четка за коса с мек косъм, употреба на лечебни шампоани срещу псориазис, умерена употреба на сешоари, които действат агресивно на косата и кожата на скалпа. Всичко това намалява образуването на червени плаки, които са характерни за псориазиса.
  • Контрол на сърбежа - разчесването на петната в продължение на 5 минути удължава продължителността на тяхната проява и период за въстановяване с две седмици. 
  • Постоянство в лечението - лечението трябва да се спазва прецизно и за продължителен период от време, тъй като без него отново могат да се появят обостряния. 
  • Не е препоръчително боядисването на косата по време на обостряния - при сърбеж и поява на нови червени петна не трябва да се извършват козметични процедури на косата и скалпа - например боядисване, кератинова терапия и други.
  • Тютюнопушене и консумация на алкохол - тютюнопушенето влошава и насърчава появата на псориазис, а алкохолът нарушава ефективността на лечението.

Референции:

https://sante.journaldesfemmes.fr/fiches-maladies/1118861-psoriasis-du-cuir-chevelu-les-bons-gestes-pour-le-soulager/