Кръвоносните съдове, които доставят кръв до очите, се наричат ​​периорбитални и обикновено не се виждат. Някои фактори, като стареене и генетична предразположеност, могат да ги направят по-изпъкнали и видими, което може да придаде изморен вид на кожата на лицето.

 

Сините, лилави или жълти вени под очите обикновено са безвредно състояние и не са причина за безпокойство. За повечето хора лечението им не е здравословна необходимост, а желание да подобрят външния си вид.


 

Какво прави вените под очите видими?

Кожата под очите, понякога наричана „сълзотворно корито“, е по-тънка и по-чувствителна от другата кожа. С напредването на възрастта тя може да стане по-прозрачна, правейки вените под нея по-видими.

 

Освен стареенето, за това могат да допринесат също наследствени фактори и увреждането от слънцето. Честото излагане на слънце без защитни слънчеви очила и слънцезащитни продукти може да доведе до поява на периорбитални вени в по-ранна възраст. В някои случаи алергиите и запушването на носа могат да причинят възпаление и набъбване на кръвоносните съдове под очите. За това би могъл да допринесе отчасти и начинът на живот, и по-кокретно дейности като пушене и посещение на солариуми. Освен това при хората с бледа кожа вените са видими от по-ранна възраст.

 

Как можем да направим?

Има различни средства, чрез които да направим вените под очите си по-малко видими. Възможностите варират от домашни средства до хирургично отстраняване. Консултирайте се с лекар, в случай че загрижени за начина, по който изглеждат периорбиталните Ви вени.

 

Домашните средства са най-лесният, най-малко инвазивен и евтин метод за лечение на вените под очите. Те се състоят основно в охлаждане на кожата под очите всяка сутрин чрез поставяне на резен охладена краставица, замразени лъжици или студени компреси. Това може да помогне за свиване на вените и минимизиране на видимостта им.

 

Гримът е друг достъпен начин за прикриване на вените под очите и тъмните кръгове. Течните и прахообразни основи за грим и коректори могат да се използват за покриването им, но трябва да се измиват в края на всеки ден. Погледнете внимателно етикета, за да сте сигурни, че гримът е безопасен за използване в зоната около очите.

 

Очите са една от най-чувствителните части на тялото и при обмисляне на хириргическа намеса е важно да се потърси опитен специалист, който има опит в работата с периорбитални вени.

 

Източник: 

www.healthline.com