Когато видът на косата е безжизнен, краищата –  наелектризирани и накъсани, а скалпът – сърбящ, твърде вероятно е увреждането да бъде от допир с различни химикали, като боята за коса. Ако на състоянието не се обърне внимание навреме, щетите може да са необратими. 
 
Тези вреди се срещат често, тъй като много хора боядисват косите си, затова е нужно да се знае какви мерки могат да се предприемат при увреждане от подобен характер. 
 
По-специалните грижи за скалпа и косата трябва да започнат веднага след като се установят първите признаци за проблем. Шампоанът и балсамът следва да бъдат по-щадящи, препоръчителна е употребата на шампоан без сулфати, тъй като той лекува уврежданията и намалява окапването на косата
 
В плувния басейн трябва да се носи шапка, за да се избегнат щетите, които хлорът причинява на косата. Косата трябва да се предпазва и от слънчевите лъчи.
 
Боядисването ѝ не само може да доведе до преждевременно побеляване, но също така има и неблагоприятен ефект върху кожата. Препоръчително е боядисването да бъде през възможно най-дълъг период от време. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
По този начин косата ще има възможност да се възстанови от вредите, нанесени ѝ при последната такава процедура. Препоръчително е още да се придържаме към една и съща марка, ако решим да сменим цвета си, както и да подбираме безамонячна боя за коса.
 
За любителите на студеното къдрене е важно да знаят, че то не бива да се комбинира с боядисване. Ако все пак е необходимо, боядисването трябва да бъде след къдренето, за да се намалят уврежданията. Препоръчително е между двете процедури да има разстояние от една седмица.