Срещан проблем са тъмните кръгове под очите. Най-често те се причиняват от стрес, липса на сън, умора и т.н. За намаляването на тъмните кръгове може да се използват някои домашни продукти, с които всяка домакиня разполага. Първият е суровият картоф и още по-конкретно неговият сок. Оставянето му върху кожата за около десетина минути ще сведе до минимум тъмните кръгове. 


Суровият картоф може да се замени с парченца краставица, които ремахват умората от очите само за няколко минути. Още по-ефективни са, когато са накиснати предварително в лимонов сок. Поставянето им върху клепачите за 10-15 минути освежава кожата изключително бързо.


Друг начин е използването на студени пакетчета от чай от лайка или зелен чай. Охлаждането им става в хладилника за няколко минути. Редовното прилагане на този метод, води до значителна разлика и подобрение на състоянието на клепачите.


 

Може да се използва и студено мляко. То съдържа млечна киселина, за която е доказано, че спомага за намаляване на тъмните кръгове под очите и подпухналостта им. За целта памучен тампон, потопен в студеното мляко, се нанася върху очите за няколко минути.

 

Розовата вода също намалява тъмните кръгове. Тя подмладява кожата и успокоява уморените очи. Розовата вода може да се нанася върху клепачите за около 15 минути, но за най-бързи резултати може да се поставя върху очите два пъти дневно в продължение на 2 до 3 седмици.

 

Гелът от алое вера е друг естествен продукт за успокояване и подхранване на кожата. Той намалява пигментацията под очите и облекчава тъмните кръгове, като същевременно хидратира кожата.

 

Ползите от кокосовото масло са безкрайни. То намира приложение и за подобряване на физическия вид на лицето. Ако има наличие на тъмни кръгове под очите, преди лягане клепачите може да се масажират с кокосово масло. То е обогатено с витамин Е и антиоксиданти, които помагат за възстановяването на увредените кожни клетки. В допълнение, то притежава противовъзпалителни свойства, които намаляват отока.