Врастването на косъмчета е често срещано, най-вече след епилация или бръснене, и обикновено може да се лекува у дома, дори когато засегнатата област се инфектира. Повтарящите се случаи на враснали косъмчета понякога се наричат ​​фоликулит.

 

Причини за врастването


 

Понякога враснали косми се появяват, защото на повърхността на кожата са се натрупали много мъртви кожни клетки, което може да запуши космените фоликули.

 

Врасналите косъмчета са най-често срещани в областите на епилация, като лице, крака, подмишници и интимната зона. Те се срещат по-често при мъжете, които бръснат лицето си. Бръсненето и кола маската създават по-островърхи косми, които по-лесно се забиват в кожата.

 

Повишен риск от враснали косми и свързаните с тях инфекции има при хора с по-твърда или къдрава коса. Тези типове коса по-лесно се забиват в кожата, когато израстват след епилация.

 

Често инфекцията на врасналите косъмчета започва със зачервяване и подуване. В случай, че се задълбочи, може да се появи гной, а подутината да продължи да расте. Кожата около инфектираното косъмче може да сърби и да се усеща по-топла на допир.

 

Лечение

 

Врасналите косъмчета обикновено минават от само себе си, без да се налага да се отстраняват ръчно. Понякога могат да бъдат премахнати със стерилизирана пинсета или игла, стига косъмът да е близо до повърхността на кожата. Разраняването на засегнатата зона в опитите да се отстрани косъмчето ръчно увеличава значително риска от инфекция.

 

Опитите врасналото косъмче да се премахне ръчно са рискови, когато то е инфектирано, защото това може да разпространи инфекцията. Спукването на гнойната торбичка около инфектираното косъмче също увеличава риска от усложнения. Вместо това внимателно изтъркайте зоната с топла вода и сапун – това може да облекчи подутината.

 

Когато инфекцията е лека, можете да използвате домашни средства за лечение, например:

  • Измиване и леко разтриване на зоната, за да излезе косъмчето от кожата.
  • Прилагане на масло от чаено дърво за облекчаване на инфекцията.
  • Прилагане на лосион на основата на овесени ядки за успокояване на раздразнената кожа.
  • Използване на хидрокортизонов крем без рецепта за облекчаване на сърбежа.

 

В случай, че инфекцията не се подобри след няколко дни, посетете лекар, който може да изпише стероиден крем с рецепта за намаление на възпалението, или антибиотичен крем с рецепта за лечение на инфекцията.

 

При честа поява на враснали косъмчета, могат да се приложат някои лекарства, които да предотвратят врастването. Ретиноидните кремове са ефективни за премахване на мъртвите клетки от кожната повърхност и помагат за намаляване на белезите от предишни инфекции.

 

Възможни усложнения

 

Инфектираните враснали косъмчета могат да доведат до поява на пъпки, хиперпигментация, трайни белези, косопад и разрушаване на космените фоликули. За да предотвратите появата им, при бръснене или кола маска опитайте следните съвети:

  • Първо измийте кожата, за да предотвратите навлизането на бактерии.
  • Сменяйте бръсначката си  често.
  • Избягвайте бръсначки с тъпи остриета.
  • Премахвайте космите по посока на растежа.
  • Използвайте гел за бръснене и топла вода.
  • Нанесете лосион върху зоната след бръснене и епилация

 

Източници:

https://www.healthline.com/health/infected-ingrown-hair

http://www.nhs.uk/conditions/ingrown-hairs/Pages/Introduction.aspx