В поредния ни летен материал относно слънчевата защита на тялото, ще разгледаме въпроса за това как да подберем правилната слънчева защита, за да избегнем неприятните и болезнени слънчеви изгаряния и да намалим риска от меланома.
 
Статистиката сочи, че процентите на меланома са се утроили през последните три десетилетия. Освен това, доказано е, че само няколко слънчеви изгаряния в детството могат да удвоят риска от развитие на рак на кожата в по-късен етап от живота. 
 
С помощта на добър слънцезащитен крем можем да защитим кожата от вредните ултравиолетови (UV) лъчи. Проблемът е обаче, че пазарът ни предлага изключително голям брой продукти, което прави правилният избор много по-труден. Установено е, че близо три четвърти от тези продукти не предпазват от слънцето или съдържат съставки, които могат да навредят на кожата.
 
Затова, внимателното прочитане на етикетите може да ни помогне да подберем адекватната слънцезащитна грижа, от която имаме нужда.

Колко слънцезащитен крем трябва да нанасяме?

Оказва се, че е повече, отколкото си мислим. Стйностите на SPF, описани на етикетите на продуктите, се измерват при нанесен много дебел слой.
 
Точно толкова важно, колкото това колко да нанасяме, е и честотата на мазане. Важно е да знаем, че няма такова нещо като водоустойчив слънцезащитен крем, затова е най-добре да нанасяме на всеки 2 часа.

Кои съставки са най-ефективни и най-безопасни?

Слънцезащитните продукти обикновено попадат в две категории – на минерална или на химическа основа.
NEWS_MORE_BOX
 
Тези на минерална основа са гарантирано по-добри за децата, защото предизвикват по-нисък процент кожни реакции и алергии. В повечето случаи те съдържат цинков оксид или титанов диоксид като активни съставки. Продуктите с цинков оскид са и с по-добро действие от химическите, тъй като са по-издръжливи на слънчевите лъчи.Недостатъкът на тези продукти обаче е, че обикновено те оставят бели следи по кожата, което кара някои хора да ги избягват.
 
Задължително трябва да се внимава за две общи и потенциално токсични съставкиоксибензон и ретинил малмитат. Оксибензон ът е хормон, който имитира естроген.
 
Ретинил палимитатът е форма на витамин А, който има за цел да укрепи защитната система на организма срещу UV-А лъчите. Скритият риск при него е, че много проучвания в последните години показват, че тази съставка може да повиши рискът от рак на кожата и лезии.

Какво ниво на SPF защита трябва да изберем?


На опаковките на много продукти пише, че имат SPF стоности по-големи от 50. Авторитетни здравни институции обаче оспорват това, като отбелязват, че в някои страни тези кремове са забранени. Специалистите отбелязват, че нито един слънцезащитен продукт не е в състояние да ни защити за повече от 2 часа, така че такива със SPF фактор над 50, са напълно излишни.