Първата стъпка при избора на фон дьо тен е да определим точния нюанс. След това трябва да определим подтона - той се означава с буквата, която следва номера на цвета на фон дьо тена. За тази цел трябва да определим цвета на кожата на китката си - ако е по-скоро зелена, поради преминаващите отдолу вени, трябва да изберем златист отенък, ако кожата ни е склонна към зачервяване и разразняване - подтонът е по-скоро розов. Ако не отговаряме на тези описания, то той е неутрален.

 

За да разберем дали избраният цвят ни подхожда, се препоръчва да нанесем малко количество върху скулите, а не върху вътрешната част на китките или врата, тъй като там кожата е по-светла, отколкото на лицето. При нанасяне фон дьо тенът не трябва да се вижда и трябва да се слива с естествения цвят на кожата.


 

Друго важно качество на фон дьо тена е неговото озаряващо действие. Някои формули са разработени да улавят светлината. Тези, които придават сатенен завършек на кожата, са подходящи за всякакъв тип кожа, която има нужда от лъч озаряване. Кремообразните формули, които са обогатени с липиди, придават комфорт на сухата кожа и ѝ доставят ново по-сияйно излъчване. За още по-озаряващ ефект се препоръчва смесването на фон дьо тена, преди нанасяне, върху ръката, с малко хайлайтър или хидратиращ серум. Фон дьо тенът под формата на пудра не е препоръчителен, тъй като създава кадифена визия на кожата и поглъща светлината. При мазна кожа се препоръчва употребата на течен фон дьо тен и то само върху зоните, които имат нужда от покритие.

 

Инструментите, с които нанасяме фон дьо тена, са от ключово значение за крайния резултат, както и изборът на правилната формула. За постигането на плътно покритие е препоръчителна употребата на четка от синтетичен косъм за нанасяне на фон дьо тена, тъй като тя позволява равномерно нанасяне на продукта, без да оставя петна. Ако целим нанясане, което да е максимално озаряващо и да не личи върху кожата, се препоръчва нанасяне с пръсти, но при условие, че се слага правилното количиство. Преди нанасяне на продукта с масажни движения върху кожата на лицето, той трябва да се затопли между пръстите на ръцете. Гъбите за нанасяне, както и бюти блендърите, са добри помощници за равномерното нанасяне и достигането на някои зони като контура на носа и устните. Най-важно е фон дьо тенът да бъде нанесен върху трите основни точки: нос, скули и брадичка.

 

Референции:

https://www.femmeactuelle.fr/beaute/maquillage/fond-de-teint-8-astuces-pour-un-resultat-bonne-mine-et-zero-defaut-2143483