Когато се натрупа мъртва кожа, косменият фоликул може да се запуши. Затова космите започват да растат настрани под кожата. Те причиняват раздразнения под кожата, като образуват подутина и много често се причинява появата на пъпки. Врасналите косми също могат да причинят сърбеж, особено ако са повече на брой. 

 

Най-често те се появяват при мъжете по брадичката, бузите и шията след бръснене, а при жените се срещат по краката, както и в областта на подмишниците и триъгълника. Трябва да се отбележи, че не бива подутината да се изстисква, тъй като е много вероятно косъмът да се избута по-дълбоко в кожата, но също има вероятност да се разпространят бактерии и да се предизвика инфекцияКак може да се предотврати врастването на космите? Най-лесният начин е чрез често ексфолиране на кожата. Когато кожата се почиства добре, няма да се натрупат мъртви кожни клетки, които да запушват космените фоликули. В резултат кожата ще бъде по-мека, по-гладка и чиста. Трябва да се избере обаче най-подходящият ексфолиант за съответната кожа, тъй като на пазара има различни по вид и форма ексфолианти – с груби и по-нежни частици. В домашни условия най-лесният и бърз ексфолиант се прави със сода бикарбонат.


Тъй като врасналите косми се появяват и заради неправилното бръснене на кожата, бръсненето трябва да става само в посока растеж на космите. По време на бръснене задължително трябва да се използва гел или пяна за бръснене, тъй като бръсненето на суха кожа може да причини врастването на косми. След нанасяне на пяната или гела трябва да се изчака няколко минути за омекотяване на космите, но може да се използва и топъл компрес за отваряне на порите. След бръснене кожата трябва да се овлажни, за да предотврати изсушаване и дразнене. Овлажнителите, които съдържат млечна, гликолова или салицилова киселина, могат да помогнат за разтварянето на мъртвите кожни клетки.


Може да се нанасят и продукти, които са специално създадени за превенция от врастването на косми. Някои от тях съдържат и алое вера или масло от чаено дърво, за да се предотврати раздразнението и да се намали рискът от инфекция.