Ексфолиацията е процес на премахване на мъртвите кожни клетки. Всеки ден се губят около 500 милиона кожни клетки, което означава, че мъртвата кожа се натрупва много бързо. Когато се премахне, се подобрява тонусът на кожата и се намалява появата на акне. 


Въпросът е обаче колко често трябва да се ексфолира кожата. Най-общо може да се каже, че това зависи от типа кожа.


Хората със суха или чувствителна кожа трябва да бъдат предпазливи, когато ексфолират кожата си, защото могат да раздразнят кожата и да причинят чувствителност и допълнителна сухота. Според специалистите този тип кожа трябва да се ексфолира само веднъж или най-много два пъти седмично. Най-добрият ексфолиант е гликоловата киселина, защото тя хидратира. Ексфолиантът задължително трябва да бъде химически, а не физически.Колко често трябва да се ексфолира кожата, ако тя е мазна и склонна към получаване на акне. Този тип кожа може да се ексфолира 2 или 3 пъти седмично. Подходящи са продукти, съдържащи салицилова киселина. Хората с мазна кожа също може да изпробват както химически, така и физически ексфолианти, за да премахнат излишните натрупвания.

 

Представителите на комбинираната кожа могат да използват всякакъв тип ексфолиант 2 или 3 пъти в седмицата. Съставки като манделова киселина са подходящи, защото хем отстраняват излишния себум от кожата, хем не причиняват изсушаване в сухите зони. И химическите, и физическите ексфолианти биха свършили добра работа.

 

Колко често може да се ексфолира зрялата кожа? За зряла кожа е препоръчително да се използва нежен химически ексфолиант два пъти в седмицата. Ако кожата показва признаци на дразнене, ексфолирането трябва да се сведе до ежеседмично. Подходящ продукт е алфа-хидрокси киселина, която предотвратява стареенето и намалява бръчките и пигментацията.

 

Каква е разликата между химическите и физическите ексфолианти? Химическите по принцип се използват по-редовно, т.е те са най-универсалният ексфолиант. Те са нежни към кожата и са подходящи за чувствителния тип. 


За разлика от тях физическите могат да бъдат твърде абразивни, затова не бива да се използват многократно в седмицата. Те използват зърнени частици най-често, включително овесена каша, овесени ядки, захар, сода бикарбонат и други.