Плантарна хиперхидроза е състояние, при което краката се потят прекомерно. То е често срещано състояние и е повече разпространено сред мъжете, отколкото при жените. Може да се изостри и заради някои здравословни проблеми, включително гъбички по ноктите, нервност и напрежение, хормонален дисбаланс, затлъстяване, сръдечно заболяване, недостиг на някои хранителни вещества и други.


Най-напред трябва да се изясни защо краката се потят. Истината е, че краката съдържат 250 000 потни жлези, така че е много вероятно те да са мокри след свалянето на обувките. Това, което допринася за тяхното изпотяване, е също големината на обувките. Тесните обувки могат да създадат дискомфорт, тъй като краката трудно дишат, а това може да причини натрупване на влага. 


Когато се избират обувки, е важно да се преценят качесвата на техния материал. Истинската кожа например абсорбира излишната влага и поддържа краката сухи. Въпреки че тези обувки са по-скъпи, понякога си струва инвестицията.Ако се избере материалът еко кожа, е много по-вероятно проблемните крака да са влажни 90% от времето. В сухите и по-топли дни може да се носят обувки от плат, тъй като той намалява влагата. Платът обаче трябва да е от естествена материя, памук или лен. Платнените обувки са хем леки и удобни, хем осигуряват дишане на краката.


Ако обаче се носят едни и същи обувки всеки ден, потта от краката може да проникне в обувките и те по-трудно да изсъхнат. В резултат се появява неприятна миризма от краката след всяко носене на въпросните обувки. Важно правило е да има поне едно 24 часа прекъсване на носенето на един и същ чифт обувки.

 

На пазара се предлагат различни спрейове и пудри за изпотяване на краката, които до известна степен могат да заличат неприятната миризма от обувките и да поддържат краката сухи. Те са създадени и за освежаване на краката и за елиминиране на бактериите и гъбичките. Спрейовете и пудрите обаче са временно решение, поради което най-добре е да се направи консултация с лекар за ефективно лечение.