Всекидневното използване на дезодорант може да представлява риск за здравето. Опасните ефекти от него може да варират от незначителни раздразнения на кожата до повишен риск от развитие на рак на гърдата.
 
Двете най-рискови съставки в дезодорантите са алуминият и парабените. Алуминиевият хлорид блокира потния канал и спира секрецията, произлизаща от потните жлези. Според дерматолога д-р Родни Синклер колкото по-висока е концентрацията на алуминий, толкова по-силен е и дезодорантът. Парабените са другата най-често намираща се съставка в повечето от дезодорантите. Сред парабените са метил, пропил, бензил, етил и бутил.

 

В продължение на години теориите и проучванията предполагат, че излагането на тялото на парабени и алуминиев хлорид, може да доведе до повишен риск от рак. Гай Елсик, професор по епидемиология на рака в университета в Сидни, твърди, че тези компоненти могат да повлияят на хормоните и най-вече на тези при жените, като увеличават вероятността от развитие на рак на гърдата и съответно повлияват на хормоналния баланс. Той препоръчва използването на естествени дезодоранти, които не съдържат парабени и алуминий.


 

Д-р Синклер казва, че дезодорантите могат да съдържат и други токсични химикали, които са най-често използвани за убиване на бактериите, причиняващи неприятните миризми на подмишниците. Той споменава също за антисептици като бензалкониев хлорид, триклозан и амониеви продукти. Триклозанът е съставка, която може да раздразни кожата и да предизвика контактен дерматит. Той също се счита и за канцерогенен. 

 

Според д-р Синклер съединенията като цинк и цирконий могат да се използват като алтернативи на алуминия, но също могат да причинят възпаление на кожата.

 

Алуминият е вреден и за хората, които имат проблеми с бъбреците. Преди години на хора, подложени на диализа, са им били дадени лекарства, съдържащи алуминий. Бъбреците не са могли да обработват метала, натрупан в телата им. Въпреки че използването на дезодорант за ежедневна употреба включва доста по-ниска доза алуминий, се счита, че е опасен за хората, които имат бъбречни проблеми.