Екип от японски учени са провели проучване, доказващо свойствата на аминокиселината изолевцин кото мощно средство за отслабване.


Резултатите от изследването, публикувано в Journal of Nutrition, се базират на опитно изследване на лабораторни гризачи, подложени на висококалорична диета.
Хранителният прием на белите мишки бил изключително богат на мазнини, които съставяли над 45 % от приетите калории.


Опитните животни били разделени на две групи, които получавали еднаква по количество и калоричност храна, но на мишките в първата  приемали и аминокиселината изолевцин.


Резултатите показали, че животните приемали аминокиселината натрупали по-малко излишни мазнини и нивото на инсулина останало по-ниско, но не са наблюдавани промени в нивата на глюкозата, триглицеридите и мастните киселини.


Според авторите на изследването, изолевцинът може да даде началото на нови медикаменти за отслабване, тъй като аминокиселината не само ускорява метаболизма, но и редуцира натрупаните мазнини.


Японските учени ще проведат допълнителни изследвания и се надяват в бъдеще аминокиселината изолевцин да се прилага и при хора с наднормено тегло и затлъстяване.