Изявата на розацея се свърза с наличие на наднормено тегло от проучване, проведено измежду 90 000 американци в продължение на 14-годишен период. С 48% скача рискът от развитие на розацея при индекс на телесна маса (ИТМ) над 35. При ИТМ над 30 се приема, че е налично наднормено тегло. Изчисляването на ИТМ се базира на ръста и телесното тегло по формула. 

 

При затлъстяване в организма протичат хронични възпалителни процеси, които не са очевадни. Например промени в кръвоносните съдове. Това прави заключението от проучването неизненадващо, коментират водещи медицински специалисти в областта. 


 

При розацеа се наблюдава зачервяване на лицето, отичане на кожата, пъпки, изпитват се сърбежи, понякога е налично възпаление на очите. Заболяването се развива по-често след 30-годишна възраст. 


Лечението на розацея е симптоматично, тоест то не го елиминира, а само облекчава неприятните оплаквания, иначе се използват орални и локални медикаменти, дори антибиотици, съществува и лазерна терапия.

 

Изследователският екип отделя 5200 случая на розацея от национално представително проучване за здравни грижи, проведенето между 1991 – 2005 г. в Щатите. При ИТМ над 35 се изчислява наличието на повишен риск не само за розация, но и други неприятни състояния, което за пореден път потвърждава необходимостта от контрол на телесното тегло в разумни граници. 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Рискът от разацея нараства с 4% на всеки 4-5 килограма. В този смисъл според изследователите е необходимо лекарите да съветват пациентите си с розацея да предприемат мерки за редуциране на теглото. 

 

Затлъстването не е просто естетичен проблем на външността. За съжаление, то е свързано с къде-къде по-сериозни, отнасящи се до здравето и живота в крайна сметка. Популярни рискове са развитието на диабет, възпалителни заболявания от типа на псориазиса, редица други кожни проблеми, рак и т.н. 

 

Проучването не доказва причинно-следствена връзка между наднорменото тегло и появата на розация, но е факт, че връзка между двете има. Екипът тепърва ще изследва дали отслабването действително носи терапевтичен ефект срещу кожното заболяване, за да може евентуално препоръката да влезе в гайдланите.

 

Резултатите на екипа са публикувани в декемврийското издание на the Journal of the American Academy of Dermatology.