Понякога бенките могат да са показател на дадено заболяване, но според ново проучване те могат да означават и дълголетие и младост.
 
Специалисти са на мнение, че наличието на много бенки по тялото е показател, че кожата ще се съхрани млада за по-дълъг период от време и по-добра плътността на костите.
 
При някои бенките наброяват средно между 30-40 бенки, а има и такива с над 600. Изследователи отбелязват, че тези с по-голям брой бенки не са толкова уязвими към процесите на стареене на кожата. При тях появата на бръчки, нарушена пигментация и увисване на кожата са по-рядко срещани.
 
Все още не е установен механизмът за тази връзка, но учени смятат, че се крие в различната ДНК структура при хората с по-голям брой бенки. Те имат по-дълги теломери. Това са структури, намиращи се в края на ДНК хромозомите. Теломерите са отговорни за кратността на делене на клетките.
 
Повечето от бенките са доброкачествени и обикновено не се налага тяхното лечение или премахване. Към премахването им се прибягва от естетически съображения. Отстраняват се и в случаите, когато са разположени на места, подложени на механично дразнене – стъпала, длани, пръсти, гънки и др.
 
При съмнение за превръщането на бенка в меланом е разумно да се направи консултация с лекар специалист.