Консумацията на ярко обагрени зеленчуци и плодове, като моркови и сливи, допринася за привлекателния ни външен вид, според британски изследователи от университета "Сейнт Андрюс" и този в Бристол.

При работата екипът открива, че хората с лек жълтеникав оттенък на кожата се смятат за по-привлекателни и здрави. При проучването 40 доброволци оценяват 51 най-срещани лица сред шотландците според впечатленията си за здравословен външен вид и привлекателност.

Жълтеникавият оттенък на кожата се постига чрез консумация на плодове и зеленчуци, съдържащи специфични жълти пигменти или каротиноиди, които се намират в по-ярките по цвят видове. За да се постигне желаният тен от вътре е необходимо повишената консумация на ярки плодове и зеленчуци да продължи минимум 2 месеца.

Според Иън Стефен, взаимовръзката между красотатата и консумация на плодове и зеленчуци може да насърчи съществено хапването им сред младите, особено след като видимите резултати могат да се очакват след такъв кратък срок.

Според учения, препоръките от сорта: „Консумирайте повече здравословни храни, за да избегнете сърдечни проблеми на 40-годишна възраст.“ са само една част от профилактичните програми за добро здраве. Много по-ефективен начин за насърчаване на здравословни навици е да се поднасят на хората предложения с видими резултати в по-близко бъдеще.