Яйцата са богати на протеини, минерали и витамини от В комплекс, които са основни хранителни вещества за косата. Те помагат за намаляване загубата на коса чрез укрепване на космените фоликули. Те също подхранват скалпа и корените. 

 

Протеините, които се съдържат в яйцата, също помагат за подхранване на косата и ѝ придават блясък. Тъй като косата е съставена от 70% протеин, протеинът, намиращ се в яйцата, възстановява структурата ѝ и подобрява уврежданията.


 

Яйцата насърчават растежа на косата, тъй като са богат източник на хранителни вещества, които насърчават здравословния растеж на новата коса. За да се засили растежът на косата, яйцето може да се използва по 2 начина. Първият е свързан с добавяне на яйцето към ежедневната диета, тъй като то е полезно и за цялостното здраве на човек. Вторият начин е чрез редовно нанасяне на яйцето върху косата.

 

Яйчните жълтъци са богати на лутеин, който хидратира косата и подобрява еластичността ѝ. Той заздравява крехката коса и предотвратява накъсването на краищата ѝ.


Трябва да се отбележи, че жените, които имат мазна коса, е по-добре да използват белтъка на яйцето, а жените със суха коса – жълтъците. Причината е, че белтъкът е много богат източник на протеини, ниацин, рибофлавин, магнезий, калий и натрий, които помагат за растежа на косата. Той също контролира производството на себум и регулира омазняването на косата. 

 

От друга страна, жълтъкът е по-полезен за косата от белтъка, тъй като подхранва повече косата. Жълтъкът също съдържа протеини, но по-малко отколкото белтъка. Той обаче е богат източник на фолиева киселина и витамини от В-комплекс. Мастното съдържание на жълтъка го прави идеална съставка за овлажняване на косъма, поради което може да се използва от хора с много суха коса.


Когато се използва цялото яйце, се комбинират ползите от жълтъка и белтъка. В такъв случай нанасянето на цялото яйце е идеално за жени с нормална или комбинирана коса.