Яйцата са незаменима съставка в грижата за косата. Те са богати на минерали, протеини и витамини от В-комплекс. Тези хранителни вещества помагат за предотвратяване загубата на коса. В допълнение на това, те укрепват корените на косата. Хранителните вещества също стимулират растежа на нова коса, добавят обем и водят до нейното сгъстяване. 

 

Тъй като косата е съставена от 70% протеин, протеините в яйцето я укрепват и възстановяват. Протеините още могат да допринесат за блясък в косата. Мазнините в яйцето пък я хидратират. 


 

Коя част от яйцето е най-подходяща за косата? Това зависи от нейния тип.

 

Жените с мазна коса трябва да използват белтъците. Те са много богати на протеини, но съдържат и ниацин, магнезий, калий и натрий, който спомага за растежа на косата. За мазната коса е добре да се използва белтъкът, тъй като той спомага в контрола на производството на себум. Същевременно той подхранва косата в дълбочина.

 

Яйчните жълтъци са много богати на биотин, който овлажнява косата и подобрява нейната еластичност. Те също заздравяват косъма. Затова жълтъците са най-подходящи за жените със суха коса. Жълтъкът също е богат на протеини, но значително по-малко отколкото белтъкът. 

 

Ако се използват едновременно белтъкът и жълтъкът, се черпи от предимствата и на двете съставки. Използването на цялото яйце е идеално за жени с нормална или комбинирана коса.


Как да се използва яйцето? Вариантът е под формата на маска за коса. Към яйцето обаче може да се добави зехтин. Докато яйцето подхранва цялата коса и подобрява текстурата ѝ, зехтинът я омекотява и осигурява допълнително хидратиране. Тази маска е подходяща за сухата коса. Същата маска може да се направи със зехтин и белтък за мазна коса.


Ако желаният резултат е растеж на косата, то яйцето може да се смеси с гел от алое вера. Последният е богат източник на аминокиселини, липиди, витамини и още куп други хранителни вещества, които подхранват косата и скалпа. Алоето притежава и противовъзпалителни, антисептични и овлажняващи свойства, които подсилват косъма, а резултатът е здрав и бърз растеж на косата.

 

За растеж на косата към маската с яйце може да се добави кокосово масло вместо алое вера, което е източник на мастни киселини, които предпазват от накъсване и стимулират растежа на косата.