Пърхотът е проблем на косата, който ни носи дискомфорт и дори може да ни изолира от околните. Той се появява поради безброй причини – сух и раздразнен скалп на главата, проблеми с кожата, гъбична инфекция, използване на неподходящ шампоан за типа коса и други. Ако не открием първопричината, доста трудно ще се оттървем от него. 


Козметичната индустрия разполага с най-различни шампоани против пърхот, някои от които са ефикасни, но само в определени случаи. Други могат да влошат още повече състоянието ни поради някои свои съставки, които най-често раздразват още повече кожата на главата. 


Ако проблемът с пърхота не е сериозен, първо можем да пробваме някои домашни средства, които са много ефикасни. Ябълков оцет


Различни гъбични инфекции и бактерии могат да виреят по скалпа на косата. В такъв случай ни трябва нещо, с което да подобрим баланса на pH на скалпа. Тук на помощ идва киселиността на ябълковия оцет. За целта трябва да смесим 2-3 лъжици оцет с двойно количество вода, след което да намажем добре скалпа. След 15 минути е добре да измием и подсушим внимателно косата. Това действие може да се повтаря по два пъти на седмица, за да постигнем желания резултат. 


Кокосово масло


То е невероятен био продукт, който овлажнява и подхранва кожата на главата и сухия скалп. Около час преди душ можем да намажем добре скалпа и косата с кокосово масло, което е силен антиоксидант. След няколко повторения кожата и косата са по-здрави, ухаят по-хубаво и най-вече са с по-малко пърхот. 


Аспирин


Много шампоани против пърхот съдържат активната съставка салицилова киселина, която има и в обикновения аспирин. Ако не можем да си позволим по-скъпа козметика, медикаментът е добра алтернатива. Просто трябва да начукаме на финна пудра два аспирина и да ги смесим с малко обикновено шампоан. Сместа се намазва на косата и след около 10 минути може да бъде измита. 

NEWS_MORE_BOX


Алое вера


Дерматолозите препоръчват използването на алое вера в грижа за косата и кожата, особено като алтернативен начин в борбата с досадния пърхот. Освен това алое вера има положително въздействие при раздразнена кожа на главата. Добре е да масажираме скалпа с гела от ценното растение, да постоим до 15 минути, след което да измием косата си с хладка вода. 


Зехтин


Сухият и зачервен скалп, който предразполага към образуването на пърхот може да се лекува с няколко капки зехтин. За по-добър ефект е хубаво да го намажем и престоим така през нощта.