Както женската, така и мъжката кожа има нужда от постоянни грижи. Особено сега, когато времето става по-студено, мъжката кожа трябва да се хидратира и подхранва. На пазара се предлагат различни дневни и нощни кремове за хидратиране, които да се използват. Има и такива, които съдържат SPF, за да предпазят кожата от слънчевите лъчи и от образуването на бръчки. Освен външно, кожата може да се овлажнява и вътрешно чрез прием на храни, богати на вода.


Кожата трябва да се почиства всекидневно от замърсявания, прах, пот и мръсотия, тъй като те запушват порите. Може да се използват почистващи продукти за лице според типа кожа – суха, мазна, склонна към акне и т.н. Не бива да се използват сапуни или душ гелове върху лицето, тъй като повечето от тях ще изсушат кожата на лицето. Ако кожата е мазна, може да се използва почистващ препарат със салицилова киселина. След измиването на лицето, трябва да се нанесе овлажнител.


Устните са друга част, която е склонна към изсушаване. Има различни балсами за устни, предназначени за мъже, които хидратират и подхранват устните, но може да се използват и естествени продукти като кокосово или какаово масло.При бръснене е много вероятно да се получи зачервяване на кожата и понякога врастване на косми. Освен това мъжката кожа е по-предразположена към чувствителност, така че тя има нужда от допълнителна грижа, за да се избегне нараняване. При бръснене може да се използват крем или пяна за бръснене с успокояващи съставки. Геловете не са за предпочитане за сухите кожи, тъй като съдържат повече алкохол.


Освен кожата, косата също изисква постоянна грижа. По принцип скалпът на мъжа е по-предразположен към сърбеж, раздразнение и пърхот, отколкото този на жената. Също така мъжкият скалп е с тенденция да произвежда повече себум, поради което шампоанът трябва бъде предназначен специално за мъже. Тези, които имат по-дълга коса може да използват дори балсам за допълнителна хидратация и мекота. Косата обаче не бива да се измива повече от два пъти в седмицата. Хубаво е да се ограничи използването на пяна, лак и гел за коса, тъй като е възможно да се ускори косопадът.