Най-предпочитаната сутрешна напитка на света далеч не носи само ободряващи ползи. Това доказват много проучвания, асоцииращи редовното пиене на кафе с намаляване риска от рак на кожата. Интересните резултати от тях все повече засилват интереса на учените към кафето. Днес задълбочено се изучава възможността кафето да се ползва в грижата за кожата като средство за намаляване и компенсиране негативните последствия от ултравиолетовите лъчи.

 

Всеобщото мнение на учените е, че кожата ни обича кафето и се облагодетелства от него дори повече, отколкото тялото и ума. Основните ползи, както може да се очаква, идват от високото съдържание на кофеин и неговото благоприятно влияние на клетъчно ниво.


 

Клиничните проучвания до момента показват, че прилагани локално върху кожата, продуктите, съдържащи кофеин, ускоряват унищожаването на кожните клетки, увредени от ултравиолетовите лъчи. Това помага генетично мутиралите клетки да се неутрализират в максимално ранен етап на увреждане, преди да са отключили по-мащабни патологични рекации и разивтие на рак на кожата.

 

Кофеинът носи и много по-директни ползи за кожата. Той помага за изравняване на пигментацията, свива кръвоносните съдове и облекчава локалните възпалителни реакции в различни зони по тялото. Макар и да има изразено дехидратиращо действие, при хората с нормална кожа кофеинът няма да доведе до прекаленото й пресушаване. Напротив, кофеинът е водеща съставка на козметичните продукти за премахване на целулит.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Кафето подсигурява всички тези позитивни ефекти на кофеина. Кафе може да се ползва и в домашни условия за направа на маски, ексфолиращи кремове и лисиони за подобряване циркулацията на кръвта в зоната на кожата. Установено е, че домашни мазила, включващи кафе, влияят добре за трайно справяне със напукани устни, загрубели пети, чупливи нокти,  тъмни подмишници, торбички под очите и др. естестически несъвършенства.

 

Когато се ползва като ексфолиращо средство, смляното къфе може да се комбинира с хималайска сол или захар за максимално ефективно отстраняване на мъртвите епидермални клетки. С състава на маски за лице или коса кафето се комбинира успешно със зехтин, кокосово или бадемово масло, канела и др.